Scholen van start, maar mogen en durven kinderen wel op de fiets?

Vader en dochter fietsen naar school op fietspad voorrangsweg. Wit personenbusje staat op de haaientanden.

Kinderen in Nederland gaan steeds minder vaak lopend of op de fiets naar school. Ook in het nieuwe schooljaar kiezen veel ouders ervoor om hun kinderen met de auto, de bakfiets of als passagier op de fiets naar school te brengen. Uit de 46.000 resultaten van het tweejaarlijkse onderzoek Fietsgemeente van de Fietsersbond blijkt dat kinderen en ouderen zich minder veilig voelen op de fiets.

Uit de Fietsgemeente-enquête blijkt dat fietsers zich vooral zorgen maken over de veiligheid van kinderen en ouderen op de fiets. Dit probleem speelt niet alleen in grote steden, maar in het merendeel van de Nederlandse gemeenten. In maar liefst 4 op de 5 gemeenten zijn fietsers van mening dat kinderen en ouderen zich op de fiets minder veilig voelen dan in 2018. De Fietsersbond slaat alarm: “Kinderen moeten veilig naar school kunnen fietsen. Zo kunnen ze genieten van de buitenlucht, in beweging blijven en waardevolle verkeerservaring opdoen. De fiets moet voor elk kind symbool staan voor vrijheid en plezier!

Eén op de drie kinderen fietst nooit naar school

Veel ouders kiezen ervoor om hun kinderen met de auto naar school te brengen. ‘De route is niet veilig genoeg’, ‘het is te ver’, ‘dan kan ik meteen door naar mijn werk’, zijn veelgehoorde argumenten. Het gevolg? Tussen de 30% en 50% van de ouders brengt hun kinderen regelmatig met de auto naar school, en een op de drie leerlingen fietst zelfs nooit naar school.

Hoewel het misschien praktisch lijkt, heeft deze keuze serieuze gevolgen. Kinderen leren minder goed zelfstandig deelnemen aan het verkeer en krijgen minder beweging. Bovendien zorgt het autoverkeer rondom scholen vaak voor chaotische en onveilige verkeerssituaties, waardoor we in een vicieuze cirkel belanden.

De oplossing: een beweegvriendelijke schoolomgeving

De Fietsersbond pleit voor een veilige en beweegvriendelijke schoolomgeving, waarin kinderen weer met plezier en vertrouwen op de fiets naar school kunnen. In samenwerking met scholen, JOGG-professionals, gemeenten, ouders en buurtbewoners organiseren Fietsersbond en Wandelnet binnen het project Veilige Beweegvriendelijke Schoolomgeving activiteiten die het actief naar school gaan stimuleren. Samen met kinderen bekijken we knelpunten op hun weg naar school tijdens buurtsafari’s of organiseren we challenges om lopen en fietsen naar school te bevorderen.

Fietsen naar school - veilige schoolroute

Doe mee en maak schoolroutes veiliger

Wil jij bijdragen aan een veiligere schoolroute voor jouw kind? Of ken je een school die hulp kan gebruiken bij het verbeteren van de verkeersveiligheid? Neem dan contact op met de Fietsersbond en ontdek hoe jij kunt helpen.

Over de Fietsgemeente enquête  

De Fietsersbond organiseert tweejaarlijks de verkiezing Fietsgemeente. In 2024 gaven meer dan 46.000 fietsers hun mening over het fietsklimaat. Op 6 juni 2024 werd Noord-Beveland uitgeroepen tot Fietsgemeente 2024. De resultaten helpen gemeenten en lokale afdelingen van de Fietsersbond om fietsen veiliger en comfortabeler voor iedereen te maken. Lees hier meer.

Bekijk ook de korte film Rotterdam Fietst!

Fietsersbond Rotterdam+Regio presenteert de korte docu: Rotterdam Fietst! Bron: youtu.be
Fietsgemeente 2024 – Kinderen en ouderen onveilig op de fiets

Trendanalyse Fietsgemeente 2018-2024

Trendanalyse data Fietsgemeente 2018, 2020, 2022 en 2024. Lees meer

BeweegSchool_Web_268x142

Veilige en Beweegvriendelijke Schoolomgeving

Samen met JOGG en Wandelnet stimuleren we kinderen om naar school te fietsen en lopen. Lees meer

Gevaarlijke oversteek in Putten. Ruben Schipper Fotografie 2022

Fietsroutes naar middelbare scholen vaak nog te onveilig voor scholieren

Fietsroutes naar middelbare scholen vaak nog te onveilig voor scholieren Lees meer

Categorieën