Fietsenberging komt echt terug in het Bouwbesluit

In de zomer van 2008 besloot de toenmalige minister Vogelaar dat de fietsenberging terug zou komen in het Bouwbesluit, zodat het bij nieuwbouw weer verplicht zou zijn een fietsenberging te bouwen. Ambtelijke molens malen traag, maar bijna drie jaar later ligt het nieuwe concept-Bouwbesluit bij de Tweede Kamer. Het moet ingaan op 1 januari 2012.

Met het besluit wordt het schrappen van de berging in 2003 hersteld. De Fietsersbond heeft zich vanaf 2003 voortdurend ingespannen voor het opnieuw verplicht stellen van de berging. In de praktijk bleek bij veel nieuwbouwwoningen en vooral bij appartementen dat er geen berging meer werd gebouwd.
De berging zal vanaf volgend jaar een niet-gemeenschappelijke afsluitbare ruimte van minimaal 5 vierkante meter bij een breedte van minimaal 1,8 meter zijn. Alleen bij woningen tot 40 vierkante meter mag de bergruimte gemeenschappelijk zijn, met een vloeroppervlak van 1,5 vierkante meter per woonfunctie.

Voor de normen van fietsenstallingen bij utilitaire gebouwen (bedrijven en publieksvoorzieningen) is ervoor gekozen bestaande, niet-goed hanteerbare normen uit het Bouwbesluit te verwijderen. Deze normen moeten in de toekomst in de gemeentelijke bestemmingsplannen zijn opgenomen. Tot 1 januari 2017 krijgen de gemeenten daarvoor de tijd, tot die datum blijven de oude normen gelden.
De Fietsersbond juicht ook deze verandering toe, omdat de oude normen niet duidelijk en moeilijk toepasbaar waren voor allerlei verschillende soorten voorzieningen. Opname in het bestemmingsplan maakt het mogelijk op grond van precieze berekeningen van de vraag naar fietsparkeervoorzieningen ruimte in het plaatselijke bestemmingsplan op te nemen.

Zie voor alle documenten over het Ontwerp-Bouwbesluit: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/dossier/32757.

Categorieën