Fietsersblog

Fietsersbond (en blauw)

Vreemd genoeg val ik sinds ik bij de Fietsersbond werk regelmatig en dan vooral (en uitsluitend) met de fiets.

In mijn vorige weblog meldde ik al dat ik was uitgegleden over een verstopt laagje ijs op de weg. Deze keer was het minder makkelijk om de schuld aan de veegdienst van de gemeente te geven. Ik reed namelijk tegen een drempel in de middenberm van de weg. Een drempel die bedoeld was om auto’s in de bocht op hun eigen weghelft te houden.  Ik viel hard, hield er een tand door mijn lip, blauwe wang en een hersenschudding aan over. “Fietsersbond en blauw” grapte een oud-collega toepasselijk.

De drempel was 30 cm hoog en theoretisch had ik die best moeten kunnen zien. Er lag wel (opnieuw) sneeuw, maar zeker geen 30 cm. En glad was het ook nog niet. Toch teveel aan andere dingen zitten denken, dacht ik. Het resultaat was in ieder geval dat ik een week lang vanaf mijn bank het plafond kon bestuderen. En hoewel rust roest, kun je door alle tijd die je hebt er ook goed bij nadenken. En zo heb ik een oorzakelijk verband ontdekt tussen de onderwerpen waar de Fietsersbond zich mee bezig houd en de manieren waarop ik het wegdek opzoek.

Eerst de gladheid en het uitblijven van vegen waardoor ik viel. En schreef de Vogelvrije Fietser in het laatste issue niet dat “iedereen…eigenlijk slechtziend” was? Dat bijna 50.000 mensen per jaar in het ziekenhuis belanden omdat ze met zichzelf op de fiets een ongeluk hebben gehad? Oorzaak: slechte visuele markering van paaltjes, randen van fietspaden en…drempels! Dat ik de drempel niet gezien heb kwam dus helemaal niet door teveel dromen onderweg, maar doordat over de visuele zichtbaarheid van  de drempel laag was.

De komende weken ga ik me in ieder geval hard inzetten voor het bevorderen van fietsen op eilanden door de Fietsersbond. Duidelijk is dat daar onvoldoende aandacht aan wordt besteed en dat meer onderzoek moet komen naar het fietsen op met name tropische zandstranden.

En dan maar hopen dat het oorzakelijk verband tussen de onderwerpen waar de Fietsersbond zich mee bezig houdt en de manier waarop ik het wegdek zoek inderdaad blijkt te bestaan..

Saskia Kluit, teamhoofd Publiciteit en Voorlichting

Elke week schrijft een lid van het Managements Team van het Landelijk Bureau van de Fietserbond een bijdrage voor het Fietsersbond weblog

Categorieën

Saskia Kluit

Saskia Kluit

Directeur

Saskia Kluit (1973) werkt sinds 2009 bij de Fietsersbond. Eerst als Teamhoofd Communicatie, vervolgens als adjunct-directeur en sinds 2015 als directeur. Saskia is getrouwd, heeft twee zoons en woont in Utrecht.