Fietsersbond geschrokken van stijging fietsslachtoffers

De Fietsersbond is erg geschrokken van de grote stijging van het aantal dodelijke fietsslachtoffers. Minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu maakte donderdag op het Nationaal Verkeersveiligheidscongres in Rotterdam bekend dat het aantal fietsers dat in 2011 in het verkeer de dood vond met 38 is gestegen tot 200.

“Dat betekent dat er voor alle betrokken partijen nog heel veel werk is te verzetten’, aldus Hugo van der Steenhoven, directeur van de Fietsersbond. “200 doden en een nog onbekend aantal zwaargewonden is heel veel en betekent in ieder afzonderlijk geval heel veel leed voor betrokkenen”. Het totaal aantal verkeersdoden steeg veel minder spectaculair: met 21 tot 661.

De Fietsersbond is het eens met de minister dat er een offensief voor de veiligheid van fietsers moet komen. Wel dringt de bond er op aan dat er snel concrete maatregelen worden genomen, zoals meer vrijliggende fietspaden op 50-kilometerwegen, veiliger kruispunten, beter onderhoud van fietspaden en minder obstakels voor fietsers. Van der Steenhoven: “Maar ook met betere handhaving van de maximumsnelheid, vooral op 30 en 50-kilometerwegen moeten we slachtoffers kunnen besparen.”

De Fietsersbond is blij met de missie van de minister om het fietsen veiliger te maken, terwijl ze het fietsen wil blijven stimuleren vanwege de bijdrage aan gezondheid en leefbaarheid.

Samen fietsen we beter!

Word lid