Fietsersbond hoopt op ambitieus fietsbeleid

De Fietsersbond hoopt dat de nieuwe regering een ambitieus fietsbeleid gaat voeren. Het regeerakkoord noemt in ieder geval het belang van goede fietsvoorzieningen: ‘De overheid werkt met het bedrijfsleven aan aanvullende maatregelen ter bestrijding van files zoals parkeer- en reisvoorzieningen, transferia, carpooling, goede fietsvoorzieningen, incidentenmanagement en de intensivering van telewerken.’

Juist in tijden van bezuinigingen loont het extra om in de fiets te investeren. De fiets is goedkoop, gezond, milieuvriendelijk en goed voor de bereikbaarheid; investeren in fietsvoorzieningen is bovendien relatief goedkoop. Het onderbrengen van mobiliteit en ruimte in één ministerie biedt volgens de Fietsersbond mogelijkheden om te komen tot een integraal, fietsvriendelijk vervoersbeleid. 

Nieuwe minister en staatssecretaris
In de nieuwe regering Rutte-Verhagen is Melanie Schultz van Haegen minister van het nieuwe ministerie van Infrastructuur en Milieu. Joop Atsma, bekend van zijn initiatiefnota over het fietsbeleid, is staatssecretaris. In deze fietsnota is vastgelegd dat het rijk een regierol moet vervullen bij de uitvoering van fietsbeleid. Schultz is verantwoordelijk voor mobiliteit, maritiem en ruimte; Atsma voor milieu, water en luchtvaart.

Minister Schultz antwoordde in het televisieprogramma bij de presentatie van het kabinet op de vraag of ze voorkeur gaf aan auto of openbaar vervoer, dat de fiets haar favoriete vervoermiddel was.

Categorieën