Verkeersveiligheid

Fietsersbond op zoek naar gevaarlijke oversteken

Tweederde van alle dodelijke ongevallen met fietsers gebeurt bij het oversteken van een kruispunt. Daarmee is oversteken voor fietsers een van de gevaarlijkste handelingen in het verkeer. De Fietsersbond roept alle Nederlandse fietsers op om gevaarlijke oversteken te melden.

Bron:

Uit een enquête onder Fietsersbond-afdelingen blijkt dat de aandacht voor gevaarlijke oversteken bij gemeenten beperkt is. Volgens Fietsersbond-directeur Saskia Kluit is dat niet wenselijk. “Als het te druk is, of de oversteek is niet goed ingericht, dan is de kans groot dat automobilisten of vrachtwagens fietsers over het hoofd zien, vaak met ernstige gevolgen. Het veilig maken van kruispunten zou juist prioriteit moeten krijgen.”

Onveilig voelen

De Fietsersbond vraagt fietsers vanaf vandaag om gevaarlijke oversteken te melden bij een speciaal meldpunt. Kluit: “Er zijn natuurlijk cijfers over ongevallen op kruispunten, maar wij willen voor een compleet beeld graag van fietsers zelf horen welke oversteken zij onveilig vinden. Als het meestal net goed gaat, dan kan de fietser zich nog steeds onveilig voelen, en is het goed mogelijk dat het een keer mis gaat.” 

De gegevens van de inventarisatie worden begin volgend jaar aangeboden aan de gemeenten en worden door de Fietsersbond gebruikt om rondom de gemeenteraadsverkiezingen aandacht te vragen voor verkeersveiligheid.
Meldingen kunnen worden gedaan op https://www.fietsersbond.nl/oversteken

 

Reacties

  1. Op punten die als gevaarlijk worden ervaren, gebeurt over het algemeen niet zo veel, omdat mensen er beter opletten. Waar men zich veilig waant daar gaat het mis.

  2. Ik begrijp niet zo goed wat er ‘tenzij’ is aan je reactie. Dat is dus duidelijk je veilig voelen vanwege een duidelijke voorrangssituatie. Zo goed iemand dat overtreedt is er een probleem.

  3. Lomito says:

    Ik rij regelmatig over genoemde oversteken en hoewel de fietsers daar voorrang hebben op de auto’s zijn deze oversteken niet inherent veilig in de zin dat je veiligheid verbeterd is door fysieke maatregelen die de automobilist dwingen om snelheid te matigen. Een verhoogde oversteek voor de fietsers met gemene drempels voor de auto’s zijn hier echt noodzakelijk. Zoals de situatie nu is kunnen auto’s met volle bak doorrijden en dat doen ze dus ook.

    Bij die oversteek in Ressen moet je echt levensmoe zijn om daar je voorrang op te eisen, overdag willen de auto’s nog wel stoppen maar met name 's avonds/'s nachts rijdt men gewoon met onverminderde snelheid door.

    https://www.google.nl/maps/@51.8486445,5.8529604,3a,75y,258.48h,83.13t/data=!3m6!1e1!3m4!1sQSbuzwOryyMBldR5J5pXpg!2e0!7i13312!8i6656

Reageer ook op ons forum

Deelnemers

Samen fietsen we beter!

Word lid