Fietsersbond presenteert ‘Voortgezet Fietsen’

Thema’s, tips en goede voorbeelden om in het voortgezet onderwijs meer aandacht aan fietsen te besteden. Download brochure Voortgezet fietsen.

Wat kan het voortgezet onderwijs betekenen voor de veiligheid van hun fietsende leerlingen en voor bevordering van het fietsgebruik onder weinig of niet fietsende autochtone en allochtone leerlingen? Deze vragen staan centraal in een nieuwe brochure van de Fietsersbond ´Voortgezet fietsen´.

In Nederland leerden vroeger bijna alle kinderen op jonge leeftijd fietsen. Ze kregen hun eerste fiets, volgden verkeerslessen op de basisschool en haalden hun verkeersdiploma. Als ze naar het voortgezet onderwijs gingen, was fietsen leuk en handig: ze hadden hun eigen vervoermiddel! Fietsen was vanzelfsprekend geworden. Is dat misschien de reden waarom in het voortgezet onderwijs zo weinig aandacht aan het fietsen wordt besteed?

Tegenwoordig is de situatie echter anders. Nog steeds leert het merendeel van de kinderen op ouderwetse wijze fietsen, maar er zijn ook kinderen die dit niet meer meekrijgen of die niet fietsen omdat het niet cool is of omdat hun ouders het te gevaarlijk vinden.

De Fietsersbond vindt dat lang niet alles uit de kast wordt gehaald om fietsen nog leuker, handiger en vooral ook veiliger te maken, en om meer kinderen op de fiets te krijgen. Daarom heeft de bond deze brochure samengesteld met verschillende thema’s, tips en goede voorbeelden om in het voortgezet onderwijs meer aandacht aan fietsen te besteden. De brochure is bedoeld voor docenten, facilitaire medewerkers en directies van het voortgezet onderwijs, verkeersleerkrachten, schoolbegeleidingsdiensten, maar ook voor gemeenten die zich in willen zetten om hun jongeren veilig op weg te helpen.

De brochure Voortgezet Fietsen kan direct worden gedownload

Op maandag 5 november is de presentatie van de brochure op het Nova College in Den Haag, waarbij Hugo van der Steenhoven, directeur Fietsersbond de brochure ‘Voortgezet Fietsen’ zal overhandigen aan Ajoeb Mohamed, directeur van het Nova College.
Daarna volgt een debat over fietskansen in het voortgezet onderwijs, met korte inleidingen door:
De heer Herman de Graaff over stallingsorganisatie Biesieklette: "Er wordt niet meer gestolen, er zijn geen beschadigingen meer en je ziet nieuwe fietsen komen".

  • Mevrouw Katinka Fleddérus van Ingenieursbureau Amsterdam over fietslessen op het Calvijncollege in Amsterdam,
  • De heer Martin Luijk over aanpak veilig fietsen in Alphen aan den Rijn,
  • De heer Ajoeb Mohamed over fietsactiviteiten op het Nova College. "In Nederland moet je kunnen fietsen en zwemmen".
  • Mevrouw Lia Roefs, Tweede Kamerlid PvdA, portefeuille verkeersveiligheid

Categorieën