Fietsersbond, provincie en politici testen fietsroutes in Gelderland

Vrijdag 27 september rijden actieve leden van de Fietsersbond, lokale politici, ambtenaren en vertegenwoordigers van het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Gelderland (ROVG) de fietstocht ‘Ervaar Ede op de fiets’. Doel van deze tocht is een inventarisatie van een aantal veilige en onveilige plekken in de gemeente.  Conny Bieze, gedeputeerde mobiliteit en economie bij de provincie Gelderland en voorzitter van het ROVG, lost om 16.30 uur het startschot. In mei 2013 werd Gelderland door de website Fietsen.123.nl voor de tweede keer op rij gekozen tot Fietsprovincie van het jaar. Ook het ROVG heeft 2013 tot ‘Jaar van de fietser’ uitgeroepen en organiseert dit jaar samen met de Fietsersbond in veel gemeenten onder andere extra e-bike trainingen voor senioren.

Doorstaat Ede de eierenproef?

De Fietsersbond heeft een tocht uitgezet langs belangrijke fietsroutes. Van vrijwel alle politieke partijen fietsen raadsleden mee.  Ze fietsen samen met andere geïnteresseerden door de Gelderse stad om de fietsinfrastructuur nader te bekijken. Zo ervaren ze samen wat er nog beter kan, maar genieten ook van de reeds aanwezige en goede voorzieningen. Onderweg wisselen ze ideeën uit om Ede nog fietsvriendelijker, en dus gezonder en veiliger te maken. Onderdeel van de test is de eierenproef. Met een doos eieren onder de snelbinders test de Fietsersbond het wegdek en het onderhoud daarvan.

Ervaar Gelderland op de fiets

De fietstocht is onderdeel van een serie tochten door diverse gemeenten verspreid over de provincie Gelderland. Ook in Lochem, Culemborg, Rheden-Roozendaal en Zutphen wordt de fietsinfrastructuur dit najaar beproefd. Aan het einde van elke fietstocht presenteert de Fietsersbond een lijst met goede punten en verbeterpunten. Deze lijst kan helpen bij het opstellen van de Aanpak Fietsveiligheid, die elke gemeente uiterlijk 31 december 2013 opgesteld moet hebben. Deze plannen zijn onderdeel van de Beleidsimpuls Verkeersveiligheid van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu (IenM).

ROVG-voorzitter Conny Bieze staat voorafgaand aan de fietstocht de pers te woord over het belang van deze fietstochten, de nauwe samenwerking tussen de Fietsersbond en het ROVG, de Modelaanpak Fietsveiligheid en de Gelderse plannen om hiermee aan de slag te gaan. Ook Saskia Kluit van de landelijke Fietsersbond geeft een toelichting op het belang van deze tochten voor de fietsers in Gelderland.

Categorieën