Fietsersbond start actie voor behoud fietstunnels Zuidas

Op 10 december start de Fietsersbond een petitie tegen de plannen van de Zuidas om de Strawinskylaan te verlagen. De Fietsersbond is al jaren fel tegenstander van deze verlaging. Door de verlaging zullen meerdere veilige tunneltjes verdwijnen.

De tunnels worden dagelijks gebruikt door vele duizenden fietsers , waaronder veel scholieren. De bond vreest voor grote onveiligheid bij alle plekken waar fietsers gelijkvloers zullen moeten kruisen met steeds drukker wordende autowegen. Nu is het nog mogelijk om deze  wegen ongelijkvloers , via de fiets- en voetgangerstunnels , te  kruisen.

Het projectbureau Zuidas is voor het verlagen van de Strawinskylaan omdat zij de verhoogde laan een lelijk stedenbouwkundig element vindt. Men doet de bezwaren (toegenomen verkeersrisico’s, vernietiging van het groene talud) eenvoudig af: “zo is het elders in de stad ook” en “dat talud is loze ruimte”. Het is de bedoeling dit voorjaar al de tunnel onder de Beethovenstraat naar het Beatrixpark te sluiten. Eerst voor werkzaamheden, maar er is geen toezegging dat deze daarna weer open gaat.  Dagelijks maken zo’n 12.000 fietsers, waaronder vele scholieren,  gebruik van deze veilige manier om de drukke Beethovenstraat te kruisen.  

De Fietsersbond vindt dat men de belangen van fietsers onderwaardeert en wil door een petitie aantonen hoeveel fietsers dagelijks profijt hebben van het gemak, comfort en  vooral de  veiligheid van de tunnels. Zij vraagt de Gemeente Amsterdam dringend om deze kwaliteiten te behouden in de toekomst van de Zuidas.

Op 10 december wordt de petitie feestelijk gestart onder de tunnel van het Beatrixpark naar het WTC onder de Beethovenstraat. De Fietsersbond laat zien hoezeer fietsers die tunnels waarderen. De eerste handtekening wordt gezet rond 7:30, bij het begin van de ochtendspits. De hele dag kan iedereen onder het genot van een kop koffie ter plekke tekenen. Daarna kan dat via www.fietsersbond.nl/amsterdam.

Categorieën