Campagne

Fietsersbond start campagne tegen gevaarlijke paaltjes

Sticker_paal_indeweg4__site

Het is één van de grootste ergernissen van Nederlandse fietsers, en ook een belangrijke oorzaak van (ernstige) verkeersongevallen: paaltjes op en rond de fietspaden. De Fietsersbond start nu een campagne om in de komende maanden zoveel mogelijk gevaarlijke paaltjes weg te krijgen.

Ernstig gewonden

De cijfers zijn duidelijk. Jaarlijks komen zo’n 2400 fietsers op de spoedeisende hulp door een botsing met een paaltje. Daarvan zijn 1500 mensen er ernstig aan toe. Er vallen zelfs doden door aanrijdingen met paaltjes. Volgens Fietsersbond-directeur Esther van Garderen is het middel dan ook erger dan de kwaal. “Wij willen dat paaltjes worden weggehaald, of als ze echt nodig zijn dat de inrichting wordt verbeterd. Nu lijkt het soms alsof de gemeente ze gewoon ter decoratie plaatst. Ze helpen zo zeker niet om de verkeersveiligheid te verbeteren.”

De Fietsersbond roept fietsers tijdens de campagne op om gevaarlijke paaltjes te melden bij hun gemeente. Ook kunnen er op de site waarschuwingsstickers besteld worden en is de bond op zoek naar verhalen en ervaringen. De meer dan 150 lokale afdelingen van de Fietsersbond doen ook mee aan de actie.

Ratjetoe

Er zijn geen bindende regels voor het plaatsen van paaltjes. Kennisinstituut CROW heeft wel richtlijnen, maar uit onderzoek van de Fietsersbond blijkt dat een grote meerderheid van de paaltjes in Nederland daar niet aan voldoet. Esther van Garderen hoopt dat de campagne ervoor zorgt dat wegbeheerders meer na gaan denken over het plaatsen van paaltjes. “Op dit moment is het een ratjetoe op en rond de Nederlandse fietspaden. Veel paaltjes voldoen op geen enkele manier aan de CROW-richtlijnen. Dat moet echt anders. Er zijn heel veel prima alternatieven voor paaltjes, en moet het dan toch, zorg dan tenminste voor een paaltje waar de fietser het minste last van heeft.”

Help jij ons paaltjes weg te krijgen?

Doe mee aan de campagne

Ga naar de site

Categorieën