Fietsersbond verslaat Google Maps (update)

De beste Routeplanner van de Fietsersbond drijft op vrijwilligers. Tijdelijke opbrekingen, maar ook de aanleg van een snelfietspad of hele nieuwe wijken zetten zij op de kaart via een zogenaamde ‘editor’. Die editor is in januari vernieuwd. Voorjaar 2021 komen we met een nieuwe app, waarvoor vorig jaar meer dan 80.000 euro op is gehaald. (Update 16-09-2021: de nieuwe app is live!)

Pauline Weder (55) uit Amsterdam Zuid-Oost 

Pauline Weder controleert of de routeplanner klopt
Beeld-auteur: Maarten Hartman

‘Ik zag afgelopen januari een oproep staan voor nieuwe vrijwilligers. ik denk in OEK, het blad van de Amsterdamse afdeling van de Fietsersbond. Ik kende de Routeplanner al via mijn man. Die gebruikt de routes op zijn Garmin als hij gaat fietsen. Ik vind fietsen heerlijk en het is heel goed voor je. Als je makkelijk goede fietsroutes kunt uitzoeken gaan misschien meer mensen fietsen. Ik zit tijdelijk ziek thuis en had wel tijd om vrijwilligerswerk te doen. Het voordeel van editor voor de Routeplanner worden, is dat je er aan kunt werken wanneer en hoeveel je zelf wilt. 
Ze waren direct heel blij met mij. Ik woon in Amsterdam Zuid-Oost en daar was nog geen editor. 

Doener

Ik had een mail gekregen met een hele handleiding en een link naar drie filmpjes, maar ik ben niet zo’n theoreticus, ik ben een doener, dus ik ben direct aan de slag gegaan. De editor werkt heel makkelijk en intuïtief. Het eerste wat ik ontdekte was dat het pleintje voor mijn huis de verkeerde naam had in de Routeplanner. Ik kon die straatnaam makkelijk aanpassen. 
Voor als ik er niet uitkom ben ik gekoppeld aan een ervaren vrijwilliger, Michiel. Hij is ook langsgekomen en heeft me bijvoorbeeld uitgelegd hoe ik bij het invoeren van de snelfietsroute Amsterdam Zuid-Oost naar Almere niet bij elk stukje weg opnieuw hoef in te voeren wat voor soort fietspad het is, maar hoe ik dat in serie kan doen. 
Ik heb ook nieuwbouwwijken in Weesp, Abcoude en Diemen gevonden die nog niet in kaart waren gebracht. De wegen die nog in aanleg zijn voer ik in als ontoegankelijk, dan staan ze op grijs, maar zodra je er kunt fietsen maak ik ze zichtbaar voor de Routeplanner. In Abcoude ontdekte ik een nieuw fietspad naar de Winkeldijk, dat fietspad heb ik direct ingevoerd zodat de bewoners er meteen gebruik van kunnen maken.


Wijk Stadshagen in Zwolle

Stationsrondje Zwolle (18 km)

Op een stationsrondje in Zwolle kom je met de ov-fiets op onverwachte plekken Lees meer

Paden ontdekken

Ontzettend jammer dat de Routeplanner-app nu nog niet zo goed werkt, maar van 80.000 euro kun je een hoop doen. De Routeplanner biedt zoveel meer mogelijkheden dan Google Maps. Met de Routeplanner ontdek je paden waar je anders niet zou komen. 
Ik vind het editen erg leuk om te doen. Ik hou ervan nauwkeurig te werken en dingen perfect te maken en dat kan goed met de editor. Als ik bijvoorbeeld tijdens een fietstochtje een aanwijzing krijg: ‘Ga rechtdoor’ en merk dat ik niet recht door moet, maar ‘bij de T-splitsing rechts af’, pas ik de route direct aan. 
Dankzij het werken aan de Routeplanner heb ik zelf ook fietspaden ontdekt die ik helemaal niet kende.’  

Frits van Helsdingen ( 71 ) uit Rosmalen.

Frits van Helsdingen checkt routes in Rosmalen
Beeld-auteur: Maarten Hartman

‘Ik ben sinds 2011 vrijwilliger bij de Routeplanner. Ik moest even wennen aan de nieuwe editor, maar ben er nu heel tevreden mee. Hij is overzichtelijker en rustiger en het voordeel is dat je er onderweg op de telefoon al dingen in in kan voeren. Vroeger moest je dat allemaal noteren om thuis op de computer in te voeren. 

Webinar


Ik heb om met de nieuwe editor te leren werken ook een beginnerswebinar gevolgd van de Fietsersbond en daar heb ik toch weer wat nieuwe aanknopingspunten gehoord. Het werkt prima, zo’n webinar, maar het is geen vervanging voor bijeenkomsten met andere editors.Het is leuk om andere editors te ontmoeten.
 Als je bij elkaar zit heb je snel een gesprek over waar je mee bezig bent, je krijgt leuke tips en wellicht nog wat praktische tips mee.
Ik ben nu bezig met een nieuwe wijk in Rosmalen. Het is vijf minuten fietsen van mijn huis. Je ziet zo’n nieuwe wijk met de week veranderen. Door regelmatig daar te kijken kun je de editor up to date houden. 

Knoppenangst

Je hoeft niet technisch te zijn om als editor aan de slag te gaan.Je moet vooral geduld  en geen knoppenangst hebben. Ik weet ook nog steeds niet alles, maar als ik iets niet weet vraag ik het aan een zeer ervaren en enthousiaste editor en vrijwilliger uit ’s-Hertogenbosch. Die spoort fouten op in de editor. 
Nadat ik weer nieuwe gegevens  heb ingevoerd, hoor ik soms dat er wat foutjes inzitten. 
Daar leer ik weer van.   
Het is ontzettend leuk om te doen. Als je dan ziet wat voor routes eruit komen, zo exact! Daar doe je het voor.’ 

Adopteer je eigen stad of dorp: help mee!


Het maakt eigenlijk niet uit waar je woont, maar vooral in het Noorden en Limburg kunnen we nog wat mensen gebruiken. Meer informatie vind je hier.

Actie: Fietsersbond verslaat Google Maps

Ken je onze Routeplanner al? Het is de meest volledige fietsrouteplanner van Nederland, veel beter dan Google Maps. Google heeft macht en geld, maar wij hebben gouden vrijwilligers die jou helpen om de snelste, groenste of rustigste route te kiezen. In 2021 hebben we dankzij gulle donaties onze app vernieuwd. Maar doneren kan natuurlijk nog steeds. Hoe meer geld we binnenhalen, hoe beter onze planner. Doneer 5 euro, 15 of meer en maak de Routeplanner van de Fietsersbond beter dan ooit! (En wíj doen niks met je persoonlijke gegevens ;-))

Categorieën

Suzanne Brink

Suzanne Brink

Hoofdredacteur Crossmedia

Op de fiets voel ik mij ultiem vrij en onafhankelijk. Zelfs als ik een onbekende route fiets en verdwaal doordat ik om me heen kijk naar mensen en gebouwenIk wil mensen raken met mijn verhalen, zodat ze nog blijer worden van hun fiets en de Fietsersbond. We zijn de enige organisatie in Nederland die zich volledig inzet voor de veiligheid en het geluk van fietsers: ik vind het geweldig dat ik daar aan mee kan werken.