Fietsersbond voert actie tegen sluiting overwegen

De Fietsersbond voert vrijdag 10 februari actie tegen de dreigende sluiting van honderden spoorwegovergangen in Nederland.De actie vindt plaats bij de overgang op het Cromvoirtsepad in de Meierij bij Vught. In dit gebied dreigt de helft van de spoorwegovergangen, meer dan twintig, binnenkort te verdwijnen.

Vooral rustige overgangen in het landelijk gebied lopen gevaar. Dit zijn juist plezierige en veilige routes die veel door fietsers, wandelaars en ruiters worden gebruikt. De Fietsersbond vindt dat de meeste van deze overwegen met fiets-AHOBS open kunnen blijven voor langzaam verkeer. Op 22 februari bespreekt de Tweede Kamer de herziene nota Railveiligheid, waarin de barrièreproblematiek aan de orde komt. Eerder nam de Kamer geen genoegen met de rigoureuze sluitingsplannen van ProRail. De Tweede Kamerleden Jan Boelhouwer (PvdA) en Wijnand Duyvendak (Groen Links) zijn aanwezig bij de actie.

Pro Rail deelt zakken geld uit
Gemeenten die instemmen met sluiting van spoorwegovergangen in hun gebied, ontvangen van ProRail een bedrag voor iedere volledige sluiting. De Fietsersbond stelt voor om gemeenten ook een bedrag te geven als ze de overgangen voor fietsers en voetgangers openhouden, maar voor auto’s sluiten. Bij 85% van de ongevallen op overwegen zijn auto’s betrokken. Door zo’n gedeeltelijke vergoeding kunnen gemeenten de belangen beter afwegen. Nu laten ze zich vaak overhalen door de zak met geld. De Fietsersbond maakt probleem en oplossing tijdens de actie duidelijk door het plaatsen en verplaatsen van zakken geld op de overgang.

Categorieën