Fietsersbond wil oplossing voor fietsen bij station Breda

De Fietsersbond maakt zich grote zorgen over het ontwerp van het vernieuwde treinstation Breda. Voor fietsers dreigt een slechte situatie te ontstaan. De Fietsersbond roept minister Eurlings en de Tweede Kamer op om voor fietsers een betere oplossing te realiseren.

De bewaakte stalling voor 2800 fietsen is gepland aan de noordzijde van het station, terwijl 80% van de fietsers vanaf de zuidzijde komt. Vanaf de zuidzijde moet de stalling door een onderdoorgang worden bereikt. Vanaf het voorplein moeten de fietsers in de onderdoorgang komen via een trap met goten. Fietsers moeten dus afstappen. In de onderdoorgang zelf ligt een fietspad in twee richtingen, dat veel te smal is. De Fietsersbond dringt aan op aanleg van een hellingbaan in plaats van een trap en op een breder fietspad in de onderdoorgang

Kamervragen
Kamerlid Ineke van Gent van GroenLinks heeft inmiddels vragen over de fietsvoorzieningen op het toekomstige station Breda gesteld aan minister Eurlings. De ontwikkeling van de Openbaar Vervoer Terminal in Breda is een miljoenenproject en één van de nationale Nieuwe Sleutel Projecten bij grote stations. Partners zijn de ministeries van VROM en Verkeer en Waterstaat, gemeente Breda, provincie Noord-Brabant, NS Poort en ProRail.

Ook problemen op andere grote stations
Volgens beleidsmedewerker Wim Bot van de Fietsersbond gaat het bij meer verbouwingen op grote stations mis met de fietsenstallingen: “Alle betrokken partijen zeggen dat ze het fietsen naar het station willen stimuleren. Maar als puntje bij paaltje komt is de fiets vaak het sluitstuk van de planvorming en de begroting. Zeker bij de stations in de grote steden, waar enorme verbouwingen plaatsvinden. In Den Haag is de bouw van een nieuwe ondergrondse stalling afgeblazen, in Amsterdam komen er veel te weinig plekken. De situatie in Breda is om te huilen. Iedereen snapt dat een toegang voor duizenden fietsers met een trap naar een te krappe strook niet kan, maar niemand neemt zijn verantwoordelijkheid. Wat ons betreft moeten minister en Tweede Kamer ingrijpen nu het nog kan.”

Categorieën