Fietskoeriers binden strijd met pakketbusjes aan

Fietskoeriers-Zutphen

De fiets is in de stad vaak sneller dan de auto. Maar toch worden pakketjes vrijwel altijd met een busje bezorgd. Kan dat niet met de fiets? Fietskoeriers.nl wil webaankopen thuis bezorgen.

DHL zet al bakfietsen in voor bezorging aan zakelijke klanten. Maar als je als consument iets bestelt in een webwinkel komt er altijd een busje voor rijden. Waarom belt er nooit een fietskoerier aan? ‘Als je als fietskoeriersbedrijf in één stad werkt, krijg je vaak geen pakketten van een landelijke aanbieder’, zegt Thomas van Maanen van Fietskoeriers.nl.
Om toch pakketjes te kunnen bezorgen, hebben twintig fietskoerierbedrijven besloten om samen te werken.

26 steden
Dat was niet gemakkelijk, want fietskoeriers hechten nogal aan hun vrijheid. Maar nu ze samen werken, kunnen ze bezorgen in 26 steden. En met op maat gemaakte software komt een opdracht via fietskoeriers.nl altijd bij het juiste fietskoerierbedrijf terecht.
Loopt het al een beetje? ‘We zitten met interessante partijen om tafel’, zegt Van Maanen. De 24-uurs bezorging laten de fietskoeriers aan zich voorbij gaan. Dat is een markt met veel concurrentie. ‘Daar ligt onze kracht niet.’

Same day delivery
De fietskoeriers moeten het hebben van ‘same day delivery’. Dus bezorging op de dag dat je bestelt. ‘Denk aan elektronica, of medicijnbezorging voor apotheken. Of het ophalen en weer terug brengen van apparaten die gerepareerd moeten worden. We staan overal voor open. We hebben ook al bloemen bezorgd. Het voordeel is dat wij sneller zijn dan busjes en ook flexibeler. Als je het telefoonnummer doorgeeft, hoef je niet de hele tijd thuis te blijven wachten op je pakketje. Als je ondertussen even boodschappen aan het doen bent, fietsen we gewoon even naar de supermarkt.’

Landelijke bezorging
Bezorging tussen steden zit er nog niet in. Je kunt dus alleen bestellingen in een webwinkel in je eigen woonplaats doen. Op termijn wordt landelijke bezorging misschien wel mogelijk. De verenigde fietskoeriers werken aan overslagloodsen aan de rand van steden. Daar kunnen dan met een vrachtwagen pakketjes worden afgeleverd. Voor bezorging aan huis zorgt vervolgens de fietskoerier. En dan kun je op de site van de webwinkel aanvinken dat je graag wilt dat niet een busje maar een fietskoerier je aankoop brengt.
Meer info: fietskoeriers.nl

Categorieën

Michiel Slütter, crossmdia

Michiel Slütter

Hoofdredacteur van 2004 tot 2022

De fiets is zo vanzelfsprekend dat bijna vergeten wordt hoe bijzonder het is dat er zoveel wordt gefietst. Ik doe verslag van alles wat met fietsen en onze fietscultuur te maken heeft. Voor de Fietsersbond ben ik als hoofdredacteur crossmedia eindverantwoordelijk voor fietsersbond.nl en ons magazine de Vogelvrije Fietser. Daarnaast freelance content creator en journalist.