Fietsliftplaats wordt mediaknaller

Media-aandacht is altijd leuk, maar soms voorzie je het niet. Zie de fietsliftplaats die ontwerper Marije de Wit/Mapije bedacht voor de Vogelvrije Fietser. Marije werd er zelfs ‘Het lekkere wijf van kwart voor vijf’ mee.

Door Suzanne Brink
redacteur Vogelvrije Fietser

De eenvoudige opzet achter de fietsliftplaats is dat Mapije voor elk nummer van de Vogelvrije Fietser ‘iets’ verzint voor de openbare ruimte waar mensen op reageren. Van de reacties maken we een artikel. De fietsliftplaats is de eerste in deze reeks.

Fietsliftplaats in Utrecht

Mapije kwam op het idee van de fietsliftplaats omdat ze zelf weleens een lekke band heeft en dan graag meegenomen wil worden. En, dacht ze, soms ben je met een groep en heb je niet genoeg fietsen bij je om van de ene plek naar de andere te komen. ‘In principe kun je natuurlijk overal je duim opsteken en om een lift vragen, maar dat is niet normaal.’ Om de drempel te verlagen maakte ze haar fietsliftbordjes en hing ze op, nadat ze ons had gevraagd of dat eigenlijk wel mag. Volgens onze juridisch expert kun je niet beboet worden voor het ophangen van niet-bestaande bordjes, dus dat was geen probleem.

Gemeente niet blij
Maar door alle media-aandacht moest de gemeente Utrecht wel reageren. Mochten die fietsliftbordjes wel zo midden in de stad staan? De gemeente was er niet blij mee, gaf ze te kennen, op zo’n druk punt. De Spits berichtte ‘Utrecht zegt NEIN tegen fietsliftbordjes’. Maar de gemeente draaide bij, vond het een leuk initiatief en wil nu met de Fietsersbond overleggen waar de bordjes dan wél kunnen staan. Op verzoek van de gemeente heeft Mapije de bordjes weggehaald tot uit het overleg een geschiktere plek rolt.
We hadden zélf eerlijk gezegd niet eens nagedacht over een vaste plek in het Utrechtse staatbeeld. Maar wat een goed idee! 

Het lekkere wijf van kwart voor vijf
Mapije had zelf contact opgenomen met het AD/Utrecht. Daarna volgden vele anderen. Kranten en sites als de Telegraaf, NRC Next, Nu.nl, ondernemer.nl enzovoort. En filmpjes van onder andere Editie NL, Het Jeugdjournaal en NOS op 3. Bij radiozender Q-music werd Mapije vanwege haar initiatief uitgeroepen tot ‘Het lekkere wijf van kwart voor vijf’. 
Ik ben heel benieuwd wat het volgende idee van Mapije gaat doen.

Categorieën