Fietsnota Atsma net op tijd verschenen

CDA-kamerlid Joop Atsma publiceerde vandaag zijn initiatiefnota "Fietsen in Nederland…een tandje erbij". In de nota stelt Atsma een scala aan maatregelen voor om het fietsen te stimuleren. De Fietsersbond kan zich goed vinden in de inhoud van de nota. De bond hoopt op extra geld voor de fiets bij de begrotingsbehandeling deze week.

In de nota benadrukt Atsma dat fietsen gezond is, goed voor het milieu, de filedruk kan verminderen en de verkeersveiligheid verhogen. Atsma stelt dat ook de rijksoverheid zich daarom met het stimuleren van fietsen moet bezig houden.

Atsma doet in totaal 45 suggesties voor het stimuleren van fietsgebruik, waaronder: bevorderen van het woon-werkverkeer per fiets en het aanleggen van FietsFlitspaden, investeren in het onderhoud van fietspaden, onderzoek naar een hoger bedrag voor de bedrijfsfietsenregeling, een laag btw-tarief voor fietsenstallingen, meer fietsparkeren bij stations en een landelijke uitrol van de Fietsrouteplanner van de Fietsersbond.

Atsma stelt in het Algemeen Dagblad dat het ministerie van Verkeer en Waterstaat te weinig prioriteit geeft aan fietsbeleid en er te weinig geld voor uittrekt. In de Mobiliteitsaanpak van het kabinet is 30 miljoen euro voor nieuw fietsbeleid uitgetrokken. Voor de uitvoering van zijn nota zijn volgens Atsma honderden miljoenen nodig.

De Fietsersbond onderschrijft die opvatting en heeft de Kamerfracties gevraagd zich bij de begrotingsbehandeling in te spannen om de 30 miljoen euro voor het fietsparkeren bij stations en de woon-werkfietsroutes minimaal te verdubbelen tot 60 miljoen euro. De Fietsersbond meent dat de nota van Joop Atsma net op tijd verschenen is. De bond rekent op de steun van een meerderheid in de Kamer voor meer geld voor fietsbeleid.

Download hier de initiatiefnota "Fietsen in Nederland … een tandje erbij" (pdf)

Lees ook: vraaggesprek Atsma met Fietsberaad (pdf)

Categorieën