Fietsstad terugblik

Fietsstad 2020 Veenendaal: ‘De titel is echt de kroon op het werk’

Fietsstad 26588_1

De gemeente Veenendaal won in 2020 de titel Fietsstad. Het is lekker en ontspannen fietsen in Veenendaal, en dat waarderen fietsers. De fietspaden zijn er breed, fietsers voelen zich veilig en fietsparkeerplekken zijn goed geregeld. Ook objectief gezien scoort Veenendaal goed. Een ideale Fietsstad dus. Hoe kijken zij terug?

Zijn er fysieke sporen van de Fietsstadverkiezing in de gemeente?

Toen Veenendaal de titel Fietsstad2020 won, kregen we als prijs twee inkomstborden. Deze borden hebben we laten vermenigvuldigen en op 14 locaties in Veenendaal opgehangen. Deze borden hangen er uiteraard nog steeds en we dragen de titel ook nog met trots uit. Wel laten we nu vaak ‘2020’ weg als we een uiting doen in de krant of op social media.

119420925_3688667851151575_1919122617841610460_n

Wat was het allerleukste aan Fietsstad worden?

Dat we na 20 jaar de titel opnieuw wonnen. We hebben er met een klein team heel hard aan gewerkt, met een beperkt budget, maar wel met enorm veel enthousiasme en steun van onze wethouder. Daarnaast konden we met hulp van onze collega’s bij alle werken in de openbare ruimte ‘fietsstad’ toevoegen. Dus als we fietspaden aanlegden, was dit in het kader van fietsstad, als we wegdek verbeterden ook, we konden meer voorzieningen aanleggen zoals fietsnietjes en stallingen enzovoort. We hebben dus met z’n allen hier aan gewerkt en dan is de titel echt de kroon op het werk.

Hoe was al die aandacht voor jullie?

We zijn zeer tevreden met de aandacht die de titel heeft opgebracht. Niet alleen wij als gemeente waren enorm trots dat we de titel wonnen, ook de inwoners van Veenendaal juichten mee. Ondanks de coronatijd hebben we gezien dat mensen steeds vaker de fiets pakken, het heel belangrijk vinden dat hun fiets goed en veilig gestald kan worden en dat er veilig, snel en gezond gefietst kan worden.

Wat is het mooiste, jaloersmakende aan Veenendaal?

Gemeente Veenendaal is een fietsstad bij uitstek, krap 20 km/m², dus overal ben je met de fiets eerder dan met de auto. Veenendaal is overal mooi en goed befietsbaar, we zijn erg trots op onze mooie fietsnetwerken in de natuur en door de stad. Fiets bijvoorbeeld langs het Valleikanaal, door het Stadspark, de Slaperdijk of de Groene Velden. En natuurlijk mag de Groene Grens, een prachtig natuurgebied aan de rand van Veenendaal ook niet ontbreken.

Fietsstad worden: wat is jullie advies voor andere gemeenten?

Ga ervoor met passie en enthousiasme, verbind groen en grijs aan je fietsambities. En zorg ervoor dat iedereen in je organisatie achter je staat en meedoet. Knoop projecten aan elkaar, weet elkaar te vinden in de communicatie en uitvoering. En niet onbelangrijk, maak een mooi, uitdagend en begrijpelijk logo. Overal waar inwoners het zien, moet het duidelijk zijn waar het voor staat. Daarnaast hadden wij onze fietsstadmascotte Dolores, die was ongekend populair en wordt nog steeds ingezet bij evenementen en openingen.

Hoe ziet de toekomst eruit?

In Veenendaal hebben wij veel ambities op het gebied van mobiliteit, klimaat en duurzaamheid. Fietsen is daar één van de speerpunten van. Het winnen van de titel heeft een enorme boost gegeven aan onze ambities en we zijn dankbaar dat we gebruik hebben kunnen maken van deze springplank. Nu richten we onze pijlen op het NK Tegelwippen, dat we ook willen winnen en we doen volgend jaar wellicht mee aan beste Wandelstad. En dan niet te vergeten Groenste Stad, dus we hebben nog genoeg te strijden!

Categorieën