Fietsstad

Veenendaal verkozen tot Fietsstad 2020

Enschede beste grote gemeente, Winterswijk beste kleine gemeente

uitreiking_veenendaal

De gemeente Veenendaal is door de Fietsersbond uitgeroepen tot Fietsstad 2020. Dat is vandaag, vrijdag 28 februari 2020, bekend gemaakt in de Utrechtse Jaarbeurs. Veenendaal wist Enschede, Scherpenzeel, Schiermonnikoog en Winterswijk achter zich te laten.

Volgens Saskia Kluit, directeur van de Fietsersbond, verdient Veenendaal deze titel als geen ander. “Het is lekker en ontspannen fietsen in Veenendaal, en dat waarderen fietsers. De fietspaden zijn er breed, fietsers voelen zich veilig en fietsparkeerplekken zijn goed geregeld. Ook objectief gezien scoort Veenendaal goed. Een ideale Fietsstad dus.”

Kroon op het werk

Wethouder Engbert Stroobosscher van Veenendaal: “We zijn erg blij met deze prijs. Het afgelopen jaar hebben we hard gewerkt aan onze fietsstad-campagne en met resultaat! Veenendaal is een fietsstad bij uitstek, met de fiets kun je overal snel, veilig, gezond en duurzaam komen. We doen ons best om de fietsinfrastructuur continu te verbeteren, zodat het heerlijk fietsen is in Veenendaal.”

Deze prijs is echt de kroon op ons werk van de afgelopen tijd!

Wethouder Engbert Stroobosscher

“We blijven ook mét deze gewonnen prijs onze inwoners stimuleren om zoveel mogelijk op de fiets te doen. Binnenkort gaat er weer een mooi project van start om ouders te bewegen hun kinderen op de fiets naar school te brengen in plaats van met de auto. Op die manier willen we ook de jonge generatie het belang van fietsen bijbrengen. De komende tijd besteden we dan ook veel aandacht aan fietsparkeren en voegen we nog meer faciliteiten zoals fietsnietjes en grotere stallingen bij onze treinstations toe. Deze prijs is echt de kroon op ons werk van de afgelopen tijd”.

Andere prijzen

Naast de titel Fietsstad 2020 ging Veenendaal ook met de prijs voor beste middelgrote gemeente naar huis. Enschede won de prijs voor beste grote gemeente, terwijl Winterswijk de beste kleine gemeente bleek. Scherpenzeel was ten opzichte van 2018 de grootste stijger, terwijl Schiermonnikoog een eervolle vermelding kreeg voor beste Fietseiland.

Reacties

Saskia Kluit over Enschede: “Enschede heeft de laatste jaren keihard gewerkt om Fietsstad te worden, en dat merken fietsers op straat. Er wordt ontzettend veel voor fietsers gedaan en dat waarderen ze. Een flinke prestatie voor een grote gemeente, die echt goed op weg is om de beste Fietsstad te worden.”

Wethouder Jurgen van Houdt van Enschede: “Het is een grote eer om deze prijs in ontvangst te mogen nemen. Enschede heeft betrokken fietsers. Dat bewijst de enorme hoeveelheid invullers van deze enquête, meer dan 4.000. Onze gemeente Enschede krijgt met vandaag binnen één jaar drie landelijke fietsprijzen: Basisschool De Fontein won eerder ook al de Landelijke Fietsbelofte, waar ouders beloven hun kind op de fiets naar school te brengen. Vorig jaar koos de ANWB de F35 tot beste fietssnelweg van Nederland. Deze prijs is voor ons een aansporing om door te gaan op de ingeslagen weg. Meer mensen op de fiets houdt onze stad bereikbaar op een schone en gezonde manier.”

Saskia Kluit over Scherpenzeel: “Scherpenzeel is geen gemeente van grote ambities, maar fietsers zijn er gewoon erg tevreden. Schone fietspaden, lekker doorfietsen zonder omwegen. Geen wonder dat Scherpenzeel zo hard stijgt.

Wethouder Gerard van Deelen van Scherpenzeel: “Fietsen is heel vanzelfsprekend in Scherpenzeel. En wij doen ons best om onze inwoners zoveel mogelijk te laten genieten op de fiets. Deze titel stimuleert ons om hier mee door te gaan. Ook heeft Scherpenzeel, gelegen in de Gelderse Vallei, een prachtig buitengebied. Onze gemeente vormt de verbinding tussen de Utrechtse Heuvelrug en de Veluwe. Een buitenkansje voor fietsers!”

Saskia Kluit over Schiermonnikoog: “Schiermonnikoog is hét eiland van de fiets. Natuurlijk zijn er weinig auto’s, maar dat is niet het enige. Kinderen fietsen veilig naar school, de fietspaden zijn er schoon en de fietsers zijn er gelukkig. Daarom staat Schiermonnikoog in de top 5.”

Loco-burgemeester Johan Hagen van Schiermonnikoog: “Ons mooie eiland Schiermonnikoog is autoluw met 35 km aan fietspaden door het dorp, de duinen, kwelders en langs het wad. Bij eilanders en toeristen staat de fiets op nummer 1!”

Saskia Kluit over Winterswijk: “Fietsers in Winterswijk voelen zich veilig en zijn gelukkig. Ze hoeven niet ver om te fietsen en er zijn weinig conflicten. Een gemeente die consequent goed scoort in de Fietsstad-verkiezing.”

Wethouder Tineke Zomer van Winterswijk: “Toerisme en recreatie zijn heel belangrijk voor Winterswijk. We hebben er economisch belang bij om het voor recreatieve fietsers goed voor elkaar te hebben. ”

Over de prijs

De ranglijst is samengesteld op basis van het grootste fietsonderzoek van Nederland: ruim 45.000 fietsers gaven hun mening over de kwaliteit van het fietsen in hun omgeving. Dit beeld is aangevuld met een aantal objectieve factoren, bijvoorbeeld de hoeveelheid vrijliggende fietspaden naast 50-wegen, stedelijke dichtheid en hoever fietsers moeten omrijden om op hun bestemming te komen. Meer over de enquête en alle data staat op onze site.

De verkiezing van Fietsstad 2020 werd mede mogelijk gemaakt door Gazelle.

Categorieën