Fietstrends 2023 in vogelvlucht

Kees Bakker over Eurobike

Kees Bakker ging voor ons naar de fietsbeurs Eurobike om de nieuwste fietstrends voor het volgende seizoen te spotten.

Verdwenen: de gewone fiets

TestKees Fietsersbond 1

Opvallend is dat de gewone fiets wel van de Eurobike verdwenen lijkt. Op de beurs waren vrijwel alleen elektrische fietsen te zien. Twee typen waren dominant aanwezig:
1. De elektrische fiets met een sportief, stoer uiterlijk. Vooral de e-mountainbike is een fietstrend.
2. De elektrische transportfiets die duidelijk als de toekomst gezien voor stedelijk vervoer. Ze waren er in allerlei varianten. Als verlengde tweewieler en traditionele tweewielbakfiets. Ook driewielbakfietsen waren er in allerlei varianten en zware elektrische transportfietsen.
Afwezig: Comfortabele en veilige elektrische fietsen voor oudere fietsers met ruime lage instap, rechte zit en bijbehorend gebogen stuur waren niet te vinden.

Alles weten over fietstrends?

Ontvang vier keer per jaar ons magazine met uitgebreide tips en testen.

Wil ik!

Slimme, elektrische onderdelen

Onderdelen worden slimmer en elektrisch. Op de beurs kon je vinden: een drukmeter die je op je ventiel kunt schroeven, elektrisch en draadloos schakelen, remmen met antiblokkeerssyteem, GPS-trackers, sloten zonder sleutel en koppeling van de elektrische fiets met de telefoon. En er werd ook een meesturende koplamp gepresenteerd.

Meesturende koplamp

Perspectief vanaf de fiets Bron: youtu.be

Met de LEVAL heeft Busch&Muller een apparaat ontwikkeld waarmee de koplamp meedraait in de bocht en het licht ook keurig horizontaal blijft. Iedereen die serieuze ritten in het donker rijdt kent het probleem: Je ziet de bocht pas als je hem al inrijdt. Met dit apparaat draait de koplamp als je hem de bocht instuurt. Daarnaast komt de koplamp bij andere lampen scheef te staan omdat je fiets scheef staat. Met de LEVAL blijft de lamp horizontaal staan.

Andere fietstrends:

Texlockslot

Bosch komt met een verbeterde versie van het remsysteem met ABS. Ook Shimano komt met ABS. De nieuwe 9 versnellingsnaaf van 3X3 wordt een serieuze concurrent van de dure en beperkt leverbare Rohloffnaaf en de Endua Cargo is volgens de fabrikant een ketting die drie keer zo lang meegaat als een gewone ketting dankzij een speciale vorm van tandwielen en rollen van de ketting. Ook veelbelovend: een verrassend licht slot met twee sterren van het keurmerk ART. Wel stevig aan de prijs: vanaf 139 euro.

Categorieën

Kees Bakker, ook wel bekend als TestKees

Kees Bakker

Consumentenvoorlichter (TestKees)

TestKees test bij de Fietsersbond bijna alle fietsgerelateerde producten die er te vinden zijn.