Silly of niet

Fietstunnelkunst

Kunst maakt tunnel minder eng

Slotjestunnel in Oosterhout

Bloemen, dieren, bmx-ers en silly walks fleuren fietstunnels in het hele land op. Goed voor de sociale veiligheid (als je ze tenminste goed onderhoudt).

Hoe staat het met de fietstunnels in Nederland? We namen de proef op de som.

Fietstunnel Zoetermeer
Warmoranje bloemen in Zoetermeer Beeld-auteur: Fjodor Buijs

Zoetermeer

In de fietstunnel van kunstenaars Berkman en Janssens herinneren tegels met warmgele bloemen en woudaapjes, nachtegalen en wielewalen aan de flora en fauna in het gebied eromheen. Bovendien kan de oplettende fietser halverwege genieten van een doorkijkje door een kantachtig open hek met dierfiguren en afbeeldingen van sprookjesachtige witte dieren in een zacht glooiend landschap. Omdat de afwateringsstrips in de loop der tijd gestolen zijn en er vocht achter de tegels kwam, zijn de tegels vervangen door deze schilderingen.

Berkman en Janssens laten zich inspireren door een oud kunstwerk De Dame en de Eenhoorn (La Dame à la Licorne), een zesdelige, laatmiddeleeuwse wandtapijtenserie die te vinden is in het Franse Musée national du Moyen Âge, Cluny in Parijs.

Leiden

leiden-def2-3353
Planten- en dierentunnel in Leiden Beeld-auteur: Fjodor Buis

Kunstenaar Judith van der Meer heeft in de Ridderspoortunnel in Leiden planten en dieren uit de Boterhuispolder geschilderd. Zo zijn er onder meer een zomertaling en watersalamander te zien. Aan het kader om de dieren heen kun je zien of de dieren bedreigd zijn of nog veel voorkomen. De gemeente hoopt met de beschildering fietsers in de stad te verleiden de natuur in te trekken.

weesp-klein
Met dank aan Weesper scholieren Beeld-auteur: Fjodor Buis

Weesp

De fietstunnel in Weesp was het engste tunneltje van het land. Het tunneltje stond namelijk op nummer 1 bij de Nuon-prijsvraag: Wat is het engste fietstunneltje van Nederland? Vooral de grauwe muren joegen fietsers angst aan. Dankzij Nuon kreeg de top 5 tunnels een opknapbeurt. Kunstenaar Tikoi Kuitenbrouwer heeft samen met Weesper scholieren gezorgd voor een lichte en vrolijk betegelde tunnel.

Slotjestunnel in Oosterhout
Slotjestunnel in Oosterhout Beeld-auteur: Fjodor Buis

Oosterhout

Voor een kunstwerk in een tunnel in Oosterhout die de wijken Slotjes Midden en Slotjes West verbindt kun je er niet omheen om iets met slotjes te doen. Wijkbewoners en kunstenaars lieten zich inspireren door de wereldwijde mode om hangslotjes aan bruggen te hangen. Het is al een oude gewoonte, maar die is weer opgeleefd na een (verfilmd) verhaal van Frederico Moccia waarin twee geliefden een slot bevestigen aan de Milvische brug in Rome.

amersfoort-klein
Kunstenaar Baschz in Amersfoort Beeld-auteur: Fjodor Buis

Amersfoort

De Rotterdamse kunstenaar Baschz heeft deze zomer een kersverse schildering gemaakt over een eerder kunstwerk van zijn hand uit 2008 heen. Hij heeft in felle kleuren verschillende fietsen geschilderd: een BMX, omafiets, racefiets, crossfiets. Met details als een Nike-schoen uit de sciencefictionfilm Back to the Future en zijn eigen katten en hond in een mandje op een crossfiets.

Bron: www.youtube.com

Eindhoven

De Silly Walktunnel in Eindhoven werd dit jaar spectaculair geopend door de vader van de Silly Walks, John Cleese, die in zijn speech zei het geweldig te vinden dat Nederlanders in zo’n bloedserieuze tijd massaal voor zoiets silly’s op de been komen.

Nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Privacy

Categorieën

52200975667_53bff07c54_k

Suzanne Brink

Hoofdredacteur Crossmedia

Op de fiets ben ik vrij en onafhankelijk en dat gevoel wil ik delen. We zijn de enige organisatie in Nederland die zich volledig inzet voor de veiligheid en het geluk van fietsers: geweldig dat ik daar aan mee kan werken.