Geen fietsfile, maar file door fietsers

Op de Groningse ringweg rijden geen fietsers, maar toch veroorzaakten zij ‘s ochtend fikse files op ring. De gemeente verzon een list: de slimme route.

Elke ochtend trekt een lange stroom fietsende studenten naar het Zernike Campus. Hun fietspad kruist een afrit van de ringweg. De automobilisten moet de fietsers voorrang verlenen. ‘Tussen acht en negen ‘s ochtends is het een aaneengesloten groep fietsers. De automobilisten komen er gewoon niet tussen’, zegt Jaap Valkema van de gemeente Groningen. Het gevolg was lange files op de ringweg.

Niet wachten
De haaientanden verplaatsen zou de simpelste oplossing zijn. Dan zouden de fietsers de auto’s voor moeten laten gaan. Maar dat vindt Groningen geen fietsvriendelijke oplossing. Een verkeerslicht dan? ‘Uiteindelijk is er niet één verkeerslicht echt fietsvriendelijk’, stelt Valkema. ‘Fietsers willen namelijk nooit wachten’.

Verleiden
‘Wij hebben naar het buitenland gekeken. Veel landen zijn goed in promotie, het verleiden van de fietser.’ In Groningen besloot men fietsers te verleiden door twee andere routes aan te bieden, die parallel aan de bestaande route lopen. Deze routes gaan onder de ring door en hebben – heel belangrijk- geen stoplichten. Je kunt dus lekker doorrijden. Oftewel: ‘Je bent op tijd als je de slimme route rijdt’. Groot voordeel voor studenten: je kunt dus nog wat langer in bed blijven liggen, als je het de avond ervoor laat hebt gemaakt.

Gele borden
Er is niet alleen een voorlichtingscampagne opgezet maar de routes zijn ook bewegwijzerd met opvallend gele borden. Ook staat op de weg geschilderd welke kant je op moet rijden.  Verkeerd rijden is onmogelijk. Het doel is om tien procent van de studenten te verleiden een andere route te kiezen. De campagne moet nog geëvalueerd worden, maar nu is al duidelijk dat veel studenten de slimme route kiezen. De oostelijke route is het populairst, bleek tijdens een inspectie op een doordeweekse dag door de Vogelvrije Fietser.

Fietstunnel
Valkema is blij verrast met het succes. ‘Het is heel simpel en veel minder duur dan het aanleggen van een fietstunnel.’

Omzetverlies
Niet iedereen is blij met de slimme route. Ondernemers aan de oude hoofdroute zijn bang voor omzetverlies nu er minder fietsers langs hun winkels rijden:

 

Categorieën