Rare Frats

Gescheiden weg aan de Groninger Waddenkust

Beter dan niets

Weggetje Warffum

Dick Veenendaal stuurde ons een foto van een apart weggetje in het noorden van Groningen, boven Warffum. Op de linkerweghelft mag worden gefietst en gelopen, op de rechterweghelft niet. Apart.

Het in tweeën gespleten weggetje in Warffum valt onder gemeente Het Hogeland. Maar daar weten ze er niks van: ‘De gemeente is geen eigenaar van het pad. De betreffende afdeling kan helaas niet meer informatie vinden via de kadastrale kaart.’

De webmaster van dorpssite Warffum.nl weet iets meer: ‘Deze situatie is ontstaan vanwege onenigheid met aanwonenden. De oplossing is gevonden door de weg met een streep in tweeën te delen: de linkerkant is openbaar toegankelijk, de rechterkant niet.’ Maar van wie de weg is, weet de webmaster ook niet. ‘Probeer het Groninger Landschap.’ En daar hebben we beet! 

Petra van de Meer, de woordvoerder van de stichting: ‘Ja, dit is een heel bijzonder verhaal. De helft van dat pad is van ons, de andere helft van de aangrenzende bewoners. Zij hebben de weg zo’n twee jaar gesloten gehouden. Niet alle bewoners aan de weg waren tegen openstelling, maar wel enkele hardliners. Het Waterschap, dat aan de zijde van de dijk een hek heeft, heeft toen zijn hek ook op slot gedaan en wilde dat pas weer opendoen als de strijdbijl was begraven. De uiteindelijke oplossing is dus die streep door het midden. Onze kant is open, de andere kant gesloten. Fietsers en wandelaars mogen alleen op onze kant van de weg. Het is wat.’

Bestrijd rare fratsen

De Fietsersbond behartigt de belangen van fietsers op plekken waar dat nodig is. Dat doen we al meer dan veertig jaar, omdat we geloven dat fietsen overal goed voor is: voor de bereikbaarheid van steden, voor het milieu, voor je plezier en voor een gezond leven.

Word lid
Warffum weggetje dichtbij
Beeld-auteur: Corné Sparidaens

Het is een heel smal paadje geworden zo. 

‘Ja, in de praktijk werkt het best goed. Het is geïnspireerd door Staatsbosbeheer, die hebben ook ergens zo’n situatie. Het pad wordt vooral gebruikt door wandelaars; het is onderdeel van een aantal wandelroutes. Van oudsher is het een doorgaande route. Het gaat langs onze vogelakker Nieuw Lotven. En je kunt er dus ook fietsen.’

Beter iets dan niets zullen we maar zeggen. 

Maar hoe zit dat met al die borden op dit weggetje? Rechts staat een bordje ‘Verboden toegang, artikel 461 Wetboek van Strafrecht’. Daarboven een officieel verkeersbord met ‘Verboden voor fietsers en voetgangers’.
Mogen bewoners zo’n officieel verkeersbord ophangen? Dat mag zeker, zeggen de verkeersregelexperts op het forum Infopolitie. ‘Er zijn veel meer wegen particulier bezit dan je denkt.’ Maar eigenlijk is dit hele bord overbodig, melden de experts. Het bordje ‘Verboden toegang’ verbiedt de toegang al. 
Niks van aantrekken maar, en links blijven fietsen.

Zaandam 0148 3

Rare Frats: Fliebertjessoap

Je bestelt een verkeerd brugdek en bedenkt daarna de raarste dingen om het op te lossen. Lees meer

Categorieën

Karin broer

Karin Broer

Freelance redacteur van de Vogelvrije Fietser