Giro Classico

Na een succesvolle Toerversie van de Giro Utrecht in 2010 kreeg deze in 2011 vervolg. Deze toerfietstocht kent drie afstanden: 35, 75 en 110 km. De Classico-tochten van 35 en 75 km zijn vrije toertochten door het Groene Hart. De 110 km gaat in peloton onder motorbegeleiding over de openbare weg. De weg wordt tijdelijk afgesloten zodat het peloton vrije doorgang heeft. Deze tocht wordt non-stop gereden met een vaste gemiddelde snelheid van 27 km per uur.

Fietsersbond Team bij de Giro ClasicoAls Fietsersbond konden we in onze thuishaven niet achterblijven van deelname. Hoewel we allemaal fanatieke fietsers zijn is vier uur lang met een gemiddelde snelheid van 27 km/u ook voor ons net iets te veel van het goede. Wij gingen voor de 75 km tocht. De voorpret begon al vroeg in de week toen onze professionele wielrenshirts werden afgeleverd op kantoor. Die dag kende het kantoor een tweedeling; de thuisblijvers/supporters aan de ene kant en de Giro fietsers met hun prachtige nieuwe shirts aan de andere kant.

Kees Mourits moest helaas op het laatste moment afzeggen waardoor we met zijn negenen gingen koersen. Na een aantal excuses mochten wij van start op deze prachtige Moederdag (dat bezoekje volgde later de dag). Het startschot werd om tien uur gelost en nadat we iedereen voorrang hadden verleend gingen we vol goede moed van start. Het is toch fijner om in te halen dan ingehaald te worden. Met nog 74 kilometer voor de boeg kwamen de eerste verzoeken om een lekkere punt appeltaart al binnen. Onze mental coach op afstand, Piet van der Linden, sleepte ons over de kilometer asfalt heen. Eindelijk kwam daar het verlossende smsje. We mochten ter ere van zijn verjaardag even bijtanken op een terrasje. Binnen een half uur settelden we ons in het pittoreske Oudewater om onze vochtbalans op pijl te houden …. en voor een stuk veelbesproken appeltaart.

Fietsersbond terras Giro Clasico 2011Fietsersbond team Giro Clasico 2011

Het tweede deel van de tocht hadden we de wind in de rug en raasden we terug richting Utrecht. Na een kilometer of 65 begonnen de eerste billen te protesteren en ontstonden er drie groepen. Tijd voor een kleine pauze in de speeltuin van Maarssen. Mochten er ooit speeltuinen worden opgenomen in de Fietsrouteplanner dan hebben we deze alvast uitvoerig getest. Fietsersbond spanddoek Giro Clasico 2011Om 15.00 uur werden we warm onthaald door de vrouw en kinderen van Henk bij het Olympos park op de Uithof. Na een afsluitend drankje vertrokken we, de een wat fitter dan de ander, weer richting huis. Het was een geslaagde dag en wie ons dit jaar heeft moeten missen, volgend jaar zijn we weer van de partij!

Giro fiets feitjes:
Totale afstand : 75.0 km
Gemiddelde snelheid : 20.2 km/u
Maximum snelheid : 42.7 km/u
Totale tijd : 04:44:32
Fiets tijd : 03:44:12
Pauze : 01:00:20

Met sportieve groet,
Marina van Dijk

Categorieën