‘Als het regent, regent het harder’

Gladheid en klimaatverandering

fietsers glibbert over fietspad met sneeuw en ijs

Winters worden zachter door de klimaatsverandering. Zal het nog wel vaak glad worden op de fietspaden?

Daar is eigenlijk weinig met zekerheid over te zeggen, zegt meteoroloog Reinier van den Berg van MeteoGroup in Wageningen. ‘Het is ingewikkeld en lastig om scenario’s te schetsen. Het meest waarschijnlijke is dat we steeds zachtere winters krijgen. Maar zeker is dat niet. Wel zeker is dat de opwarming op wereldschaal doorgaat.’

Meer neerslag
‘Toch zou het tegelijkertijd zo kunnen zijn, dat we in ons land vaker een oostenwind krijgen. Dat mogen we niet uitsluiten.  Gaan we er vanuit dat onze winters inderdaad warmer worden, dan worden ze hoogstwaarschijnlijk ook natter. Warme lucht kan immers meer waterdamp opnemen. Het aantal uren dat het regent neemt niet toe, maar de hoeveelheid neerslag neemt wel toe: als het regent, regent het harder. Er valt nu al tien procent meer in vergelijking met 50 jaar geleden.  ’

Siberië
Zachtere en nattere winters is volgens Van den Berg het meest waarschijnlijke scenario. ‘Maar veel sneeuw en vorst zijn nog steeds mogelijk. Er zijn hele vage aanwijzingen dat de tweede helft van de winter kouder kan worden. Daar zijn een aantal argumenten voor. Het sneeuwdek in Siberië groeit. Als daar veel sneeuw ligt, kunnen er sterkere hogedrukgebieden ontstaan. Als die zich uitbreiden naar Scandinavië kan het hier koud worden.’ En dan kan het toch nog glad worden.

Lees ook: Zijn winterbanden handig? En: Hoe maak je je fiets winterklaar? En ook: Gladheidsalarm voor fietspaden

Meer lezen over sneeuw, ijzel en fietspaden? Word lid en ontvang het winternummer van de Vogelvrije Fietser.

Categorieën

Michiel Slütter

Michiel Slütter

Hoofdredacteur

De fiets is zo vanzelfsprekend dat bijna vergeten wordt hoe bijzonder het is dat er zoveel wordt gefietst. Ik doe verslag van alles wat met fietsen en onze fietscultuur te maken heeft. Voor de Fietsersbond ben ik als hoofdredacteur cross media eindverantwoordelijk voor fietsersbond.nl en ons magazine de Vogelvrije Fietser.

Reacties

 1. Of het glad wordt of niet, gestrooid wordt er wel. Vorige week al. Die verhalen over horrorwinters zijn wensdromen van elfstedentochtnostalgici. Het wordt hier steeds natter en de verschillen tussen zomer en winter steeds kleiner. Klimaatontkennen zoals Lomito hier doet vind ik verwerpelijk.

 2. Lomito says:

  Klimaatontkennen is onzin, je kunt het klimaat niet ontkennen. Ik ben wel sceptisch over de verschrikkelijke opwarming van de aarde die door de mensch veroorzaakt zou worden. Afgezien van een geringe opwarming van de aarde is er eigenlijk geen sprake van weerextremen of ander voorspeld onheil, zeespiegelstijging is nog steeds lineair (geen versnelling), er zijn minder orkanen en er valt gemiddeld genomen ook niet meer regen.

  En dat ondanks de eveneens lineaire toename van het CO2-gehalte van lucht. Maar dat heeft juist weer positieve effecten op de plantengroei, onze geliefde aarde wordt GROENER… https://www.nrc.nl/nieuws/2016/04/26/onze-planeet-wordt-steeds-groener-1612956-a978023

  Jaarlijks wordt in NL 12 miljard euro verspild aan zinloze CO2-reductie, dat geld wordt bij burgers weggehaald via de energierekening (Opslag Dure Energie) en via de brandstofaccijns. Als burger kun je je daar tegen wapenen door de woning zo energiezuinig mogelijk te maken en het laatste beetje energieverbruik afdekken met een paar zonnepanelen en haardhout. En uiteraard, daarvoor zijn we hier op de site van de Fietsersbond, door het woon-werkverkeer voortaan per speed pedelec te doen en de auto aan de kant te doen.

  De besparing op de energierekening is bij ons inmiddels opgelopen naar € 2.000 per jaar en de besparing op autokosten zelfs naar € 4.800… en voor € 6.800 per jaar extra besteedbaar inkomen kun je heel veel leuke dingen doen.

 3. De stijging is niet linear als je ook maar een beetje terug kijkt in de historie. Sinds 1870 is er sprake van een sterk versnelde groei van CO2 in de atmosfeer zonder dat daar natuurlijke oorzaken anders dan menselijke activiteit voor zijn aan te wijzen. Los van dat zijn fossiele brandstoffen eindig en is de winning er van schadelijk op zichzelf. Een kan gaat zo vaak te water als ze breekt. Op een gegeven moment is er een omslagpunt. Een fasetransitie waarbij er hele grote veranderingen plaats vinden. Dat is wellicht voor de planeet niet eens zo erg, maar voor de mensheid catastrofaal. Dat wat meer CO2 goed is voor plantengroei klopt, maar daar gaat het niet om. Het gaat er om dat we willens en wetens op een megaramp afstevenen die miljarden voortijdig de dood in zal jagen. Ik zie niet dat we het nog afwenden, mede door de niet aflatende retoriek van ontkenners. Deze ontkenners acht ik medeplichtig aan een massaal uitsterven van ons nageslacht.

 4. Lomito says:

  Antropogene CO2-productie van enige omvang op wereldschaal stamt van de jaren '50 van de vorige eeuw, niet vanaf 1870… het CO2-gehalte van lucht bevindt zich historisch gezien echter op een dieptepunt met zulke lage waarden dat plantengroei bijna gestopt was. Gelukkig is het CO2-gehalte weer aan het stijgen zodat planten weer kunnen ademhalen. Als je naar het CO2-gehalte van lucht kijkt en dan ietsjes verder terug dan 1870 dan zie je CO2-concentraties in de orde grootte van 4000-8000 ppm ofwel tot zo’n 20x hoger dan nu. We praten dan over 500 en 300 miljoen jaar terug, ofwel zonder enige antropogene CO2-productie.

  De huidige 400 ppm is historisch gezien dan ook een zeer lage waarde, een dal waar we zojuist zijn uitgekropen. Je zou zelfs kunnen stellen dat het leven op aarde door het oog van de naald gekropen is, een verdere daling van de CO2-concentratie had de plantengroei volledig stopgezet (<150ppm) waarmee het voedsel voor mens en dier zou wegvallen.

  Ik ben daarom ook een klimaatoptimist. Ik ben blij dat de natuur volop aan het vergroenen is en dat de temperatuur op aarde weer wat aangenamer wordt. Er is minder honger in de wereld, in 25 jaar is het aantal ondervoede mensen gedaald van 19 naar 11% van de wereldbevolking terwijl de wereldbevolking in dezelfde periode is toegenomen van 5,5 naar 7,5 miljard mensen, een ongekende prestatie die we grotendeels te danken hebben aan de stijgende CO2-concentratie. Wanneer het CO2-gehalte van lucht gelijk was gebleven of zelfs verder gedaald dan zou het menselijke leed niet te overzien zijn geweest.

  Naast optimistisch ben ik zeer dankbaar dat de wereld een betere plek voor plant, dier en mens is geworden.

 5. We zijn uitgeluld lomito. Ik hoop dat het forumbeheer je account blokkeert voor je hier de sfeer nog meer verziekt.

Discussieer mee op ons forum!

5 meer reacties

Deelnemers

 • system
 • marcopfietse
 • LostHighway
 • Lomito