Fietsvriendelijk bedrijf

Goud en zilver in één week voor fietsvriendelijke bedrijven

Erasmus MC en Spanninga in kopgroep

De Fietsersbond heeft afgelopen week twee certificaten uitgereikt aan twee bedrijven die zich met recht een Fietsvriendelijk bedrijf mogen noemen. Erasmus MC in Rotterdam ontving een gouden certificaat, terwijl Spanninga in Joure werd bekroond met een zilveren certifcaat.

Max Mooij van de Fietsersbond (r) reikt het certificaat uit aan Joke Boonstra van het Erasmus MC. Links de Rotterdamse wethouder Judith Bokhove.
Max Mooij van de Fietsersbond (r) reikt het certificaat uit aan Joke Boonstra van het Erasmus MC. Links de Rotterdamse wethouder Judith Bokhove. Beeld-auteur: Roy Borghouts

Erasmus MC

Joke Boonstra, lid van de Raad van Bestuur van Erasmus MC, kreeg het certificaat uit handen van Max Mooij van de Fietsersbond, in aanwezigheid van wethouder Mobiliteit Judith Bokhove van de gemeente Rotterdam. Bokhove onderstreept vanuit de gemeente de waardering voor bedrijven die zich inzetten voor het promoten van de fiets.

Sinds een aantal jaren ontmoedigt het Erasmus MC het gebruik van de auto en worden medewerkers gestimuleerd om met de fiets of het openbaar vervoer naar het werk te komen. De vitaliteit van de medewerker en het milieu krijgen steeds meer aandacht. In het nieuwe Erasmus MC zijn twee nieuwe fietsenstallingen in gebruik genomen, zodat er met ca. 4.500 fietsplekken voldoende plek is voor de medewerkers, studenten en bezoekers. Alle fietsenstallingen liggen vlak bij de ingangen. Er zijn mogelijkheden om te douchen en om te kleden. Ook werkt er in het Erasmus MC fulltime een fietsenmaker met een eigen werkplaats. Het Erasmus MC biedt de medewerkers een fietsregeling, waarin ook e-bikes worden opgenomen.

Boonstra is verheugd met het certificaat: “Wij beschouwen het Gouden Certificaat als een prachtige kroon op al het werk om de fiets te promoten. Dat doen we enerzijds om het autogebruik terug te dringen en anderzijds om de vitaliteit van de medewerker te bevorderen. We hebben duurzaamheid hoog in het vaandel.”

Spanninga

Deodaat Boer van de Fietsersbond (r) reikt het certificaat uit aan Feike Spanninga.
Deodaat Boer van de Fietsersbond (r) reikt het certificaat uit aan Feike Spanninga.

Bij fietsonderdelenfabrikant Spanninga in Joure is het ook feest. “We zijn erg vereerd deze plaquette en erkenning in ontvangst te mogen nemen,” zegt Feike Spanninga. “Na het invullen van de checklist, bleek dat wij een zilveren certificering kregen. Ontzettend mooi! Als is de wens er natuurlijk om door te groeien naar goud. Hier gaan we de komende jaren dan ook hard aan werken.”

Reden voor het zilveren certificaat is dat Spanninga op de checklist o.a. punten scoorde voor het regelmatig organiseren van bedrijfsuitjes op de fiets, het houden van bijeenkomsten binnen het bedrijf, waarbij werknemers geïnformeerd worden over de voordelen van het fietsen, er een Fietsambassadeur aanwezig is en het bedrijf een goede, overdekte fietsenstalling met reparatiemogelijkheden faciliteert.

Meer fietsvriendelijke bedrijven

Erasmus MC en Spanninga scharen zich in een steeds groter wordende groep Fietsvriendelijke Bedrijven. Onder meer de provincie Zuid-Holland, het Waterschap Rivierenland en de Technische Universiteit Eindhoven hebben een certificering op zak. Hiermee laten zij zien dat zij fietsen serieus nemen als vorm van mobiliteit.

Groentje

Fietsvriendelijk Bedrijf

Het certificaat voor bedrijven die hun fietsers steunen. Lees meer

Categorieën