GrienLinks beste fietspartij in Fryslân

GrienLinks heeft van alle deelnemende partijen aan de provinciale verkiezingen in Fryslân de beste plannen voor de fiets. Dat blijkt uit een inventarisatie van de Fietsersbond. GrienLinks wordt op de voet gevolgd door D66. Bij PVV en 50plus speelt de fiets geen enkele rol.

Behalve voor de kwaliteit van het fietsnetwerk is er in Fryslân relatief veel aandacht voor verkeersveiligheid, met name langs provinciale wegen en bij scholen.  D66 is voor een meerjarig programma om de infrastructuur aan te passen voor meer fietsverkeersveiligheid. Winnaar GrienLinks bepleit bredere fietspaden en snelfietspaden, veilige routes naar bedrijven, scholen en winkels en voldoende stallingen bij trein en bus.

CDA stelt teleur

Het CDA besteedt in het verkiezingsprogramma nauwelijks aandacht aan de fietser. Dat is verrassend, want lijsttrekker Sander de Rouwe en CDA-prominent Joop Atsma, die meeschreef aan het verkiezingsprogramma, hebben zich als Tweede Kamerlid altijd sterk gemaakt voor de fiets. Kees Mourits van de Fietsersbond is teleurgesteld. “Van deze twee fietsers hadden we meer verwacht. Het lijkt wel of ze hun Kamerwerk vergeten zijn.”

Hoewel het meeste fietsbeleid door gemeenten gemaakt wordt, zijn de provinciale verkiezingen niet onbelangrijk voor de fietser. “Fietspaden houden niet op bij de gemeentegrens, ” aldus Mourits. “Ook de provincie heeft een belangrijke rol in het stimuleren van fietsen, onder meer door het aanleggen van snelfietsroutes. Fietsvriendelijke partijen kunnen dan ook een wereld van verschil maken.”

Geen stemadvies

Kees Mourits benadrukt dat de Fietsersbond geen stemadvies geeft. “Je maakt je keuze natuurlijk niet alleen op basis van het fietsbeleid, maar het is volgens ons wel een belangrijke factor om rekening mee te houden.  Goed fietsbeleid houdt de provincie groen, leefbaar én bereikbaar.”

Voor de inventarisatie werden alle beschikbare verkiezingsprogramma’s beoordeeld op onder meer budget, ambitie en verkeersveiligheid.

Classificatie

Top

GrienLinks, D66

Middelmatig

ChristenUnie

Onvoldoende

VVD, PvdA, SP, CDA, PVV, 50plus, FNP, FK

Categorieën