GroenLinks beste fietspartij in Groningen

GroenLinks heeft van alle deelnemende partijen aan de provinciale verkiezingen in Groningen de beste plannen voor de fiets, op korte afstand gevolgd door de ChristenUnie. Dat blijkt uit een inventarisatie van de Fietsersbond. De andere Groningse partijen besteden minder aandacht aan de fiets. D66, CDA en PvdD komen nog het verst.

GroenLinks bepleit in het programma de aanleg van snelfietspaden van Groningen naar Leek en Assen en van Winschoten via Pekela naar Veendam. Ook wil de partij nieuwe toeristische routes, meer mogelijkheden om de fiets mee te nemen in bus en trein en conflicten vermijden van fietsers met scooters en landbouwvoertuigen. GroenLinks wil voor fietsmaatregelen eigen provinciaal vermogen inzetten.

Geen stemadvies

Hoewel het meeste fietsbeleid door gemeenten gemaakt wordt, zijn de provinciale verkiezingen niet onbelangrijk voor de fietser. “Fietspaden houden niet op bij de gemeentegrens, ” aldus Martijn van Es van de Fietsersbond. “Ook de provincie heeft een belangrijke rol in het stimuleren van fietsen, onder meer door het aanleggen van snelfietsroutes en het bereikbaar houden van het landelijk gebied. Fietsvriendelijke partijen kunnen dan ook een wereld van verschil maken.” Van Es benadrukt dat de Fietsersbond geen stemadvies geeft. “Je maakt je keuze natuurlijk niet alleen op basis van het fietsbeleid, maar het is volgens ons wel een belangrijke factor om rekening mee te houden.  Goed fietsbeleid houdt de provincie groen, leefbaar én bereikbaar.”

Voor de inventarisatie werden alle beschikbare verkiezingsprogramma’s beoordeeld op onder meer budget, ambitie en verkeersveiligheid.

Classificatie

Top

GroenLinks, ChristenUnie

Middelmatig

CDA, D66, PvdD

Onvoldoende

PvdA, SP, VVD, 50plus, Partij van het Noorden, Seniorenpartij Groningen, Vrij Mandaat

Categorieën