GroenLinks beste fietspartij in Overijssel

GroenLinks heeft van alle deelnemende partijen aan de provinciale verkiezingen in Overijssel de beste plannen voor de fiets, en wordt op enige afstand gevolgd door D66 en het CDA. Dat blijkt uit een inventarisatie van de Fietsersbond. Henk Hoitink van de Fietsersbond noemt de opbrengst desondanks mager. “Van een provincie met gemeentelijke toppers als Fietsstad Zwolle en het eveneens genomineerde Enschede mag je meer verwachten.“

GroenLinks zet met name in op ontwikkeling van snelfietsroutes op alle belangrijke woon-werkverbindingen tussen de 5 en 20 kilometer, goed onderhoud en sneeuwvrij houden van fietspaden en –tunnels en het stimuleren van goed toegankelijke overstappunten van fiets met openbaar vervoer en auto.

Hoewel het meeste fietsbeleid door gemeenten gemaakt wordt, zijn de provinciale verkiezingen niet onbelangrijk voor de fietser. “Fietspaden houden niet op bij de gemeentegrens, ” aldus Hoitink. “Ook de provincie heeft een belangrijke rol in het stimuleren van fietsen, onder meer door het aanleggen van snelfietsroutes. Fietsvriendelijke partijen kunnen dan ook een wereld van verschil maken.”

Geen stemadvies

Henk Hoitink benadrukt dat de Fietsersbond geen stemadvies geeft. “Je maakt je keuze natuurlijk niet alleen op basis van het fietsbeleid, maar het is volgens ons wel een belangrijke factor om rekening mee te houden.  Goed fietsbeleid houdt de provincie groen, leefbaar én bereikbaar.”

Voor de inventarisatie werden alle beschikbare verkiezingsprogramma’s beoordeeld op onder meer budget, ambitie en verkeersveiligheid.

Classificatie

Top

GroenLinks

Middelmatig

D66, CDA, ChristenUnie, VVD

Onvoldoende

PvdA, SP, 50plus, PVV

Categorieën