Provinciale staten

GroenLinks beste fietspartij van Gelderland

GroenLinks heeft van alle deelnemende partijen aan de provinciale verkiezingen in Gelderland de beste plannen voor de fiets. Dat blijkt uit een inventarisatie van de Fietsersbond. GroenLinks wordt op enige afstand gevolgd door D66 en de ChristenUnie. PVV, Denk en Forum voor Democratie hebben weinig over de fiets te melden.

Gelderland
Gelderland

Het GroenLinks-programma is landelijk een van de allerbeste. De partij zet in op de doorontwikkeling van een sluitend, comfortabel, snel en veilig Gelders fietsnetwerk in de hoogste versnelling. De provincie voorkomt daarnaast doorkruising van bestaande fietsinfrastructuur door nieuwe autowegen en levert bijvoorbeeld een bijdrage aan een ongelijkvloerse kruising van het snelfietspad Arnhem-Nijmegen bij de dorpensingel in Nijmegen-Noord. Van alle provincies hebben de partijen in Gelderland de meeste aandacht voor de fiets.

Belangrijke rol

Hoewel het meeste fietsbeleid door gemeenten gemaakt wordt, zijn de provinciale verkiezingen niet onbelangrijk voor de fietser. “Fietspaden houden niet op bij de gemeentegrens, ” aldus Ivo Smit van de Fietsersbond. “Ook de provincie heeft een belangrijke rol in het stimuleren van fietsen, onder meer door het aanleggen van snelfietsroutes. Fietsvriendelijke partijen kunnen dan ook een wereld van verschil maken. ”

Resultaten per thema

Gelderland

Geen stemadvies

Smit benadrukt dat de Fietsersbond geen stemadvies geeft. “Je maakt je keuze natuurlijk niet alleen op basis van het fietsbeleid, maar het is volgens ons wel een belangrijke factor om rekening mee te houden. Goed fietsbeleid houdt de provincie groen, leefbaar én bereikbaar.”

Voor de inventarisatie werden alle beschikbare verkiezingsprogramma’s beoordeeld op onder meer budget, ambitie en verkeersveiligheid. Van LPG/Code Oranje en Jezus Leeft was niet op tijd een verkiezingsprogramma beschikbaar.

Categorieën