Provinciale staten

GroenLinks beste fietspartij van Noord-Brabant

GroenLinks heeft van alle deelnemende partijen aan de provinciale verkiezingen in Noord-Brabant de beste plannen voor de fiets. Dat blijkt uit een inventarisatie van de Fietsersbond. GroenLinks wordt op enige afstand gevolgd door D66 en de SP. De regionale partijen, Code Oranje, Denk en Forum voor Democratie hebben weinig tot niets over de fiets te melden.

Noord-Brabant
Noord-Brabant

De verkiezingsprogramma’s scoren onder het landelijk gemiddelde. Geen van de partijen weet het predikaat ‘Uitstekend’ te behalen. GroenLinks scoort onder meer met continuering van het programma Fiets in de Versnelling, voor zowel de woon-werkfietser als de recreatieve fietser.

Belangrijke rol

Hoewel het meeste fietsbeleid door gemeenten gemaakt wordt, zijn de provinciale verkiezingen niet onbelangrijk voor de fietser. “Fietspaden houden niet op bij de gemeentegrens, ” aldus Aad Smid van de Fietsersbond. “Ook de provincie heeft een belangrijke rol in het stimuleren van fietsen, onder meer door het aanleggen van snelfietsroutes. Fietsvriendelijke partijen kunnen dan ook een wereld van verschil maken.”

Resultaten per thema

Noord-Brabant

Geen stemadvies

Smid benadrukt dat de Fietsersbond geen stemadvies geeft. “Je maakt je keuze natuurlijk niet alleen op basis van het fietsbeleid, maar het is volgens ons wel een belangrijke factor om rekening mee te houden.  Goed fietsbeleid houdt de provincie groen, leefbaar én bereikbaar.”

Voor de inventarisatie werden alle beschikbare verkiezingsprogramma’s beoordeeld op onder meer budget, ambitie en verkeersveiligheid.

Categorieën