Provinciale staten

GroenLinks beste fietspartij van Utrecht

GroenLinks heeft van alle deelnemende partijen aan de provinciale verkiezingen in Utrecht de beste plannen voor de fiets. Dat blijkt uit een inventarisatie van de Fietsersbond. GroenLinks wordt op enige afstand gevolgd door de PvdA en D66. PVV, Denk en Forum voor Democratie hebben weinig over de fiets te melden.

Utrecht
Utrecht

Utrecht is een van de provincies waar de aandacht voor de fiets over de gehele linie het grootst is. GroenLinks wil 25 miljoen per jaar in de fiets investeren en wil een verdubbeling van het fietsgebruik. Landelijk springt de partij er uit met deze concrete ambities.

Belangrijke rol

Hoewel het meeste fietsbeleid door gemeenten gemaakt wordt, zijn de provinciale verkiezingen niet onbelangrijk voor de fietser. “Fietspaden houden niet op bij de gemeentegrens, ” aldus Jan Krijger van de Fietsersbond. “Ook de provincie heeft een belangrijke rol in het stimuleren van fietsen, onder meer door het aanleggen van snelfietsroutes. Fietsvriendelijke partijen kunnen dan ook een wereld van verschil maken.”

Resultaten per thema

Utrecht

Geen stemadvies

Krijger benadrukt dat de Fietsersbond geen stemadvies geeft. “Je maakt je keuze natuurlijk niet alleen op basis van het fietsbeleid, maar het is volgens ons wel een belangrijke factor om rekening mee te houden.  Goed fietsbeleid houdt de provincie groen, leefbaar én bereikbaar.”

Voor de inventarisatie werden alle beschikbare verkiezingsprogramma’s beoordeeld op onder meer budget, ambitie en verkeersveiligheid. Van U26 was niet op tijd een verkiezingsprogramma beschikbaar.

Categorieën