Groepen wielrenners van het fietspad af?

De Fietsersbond pleit samen met de NTFU voor een oplossing voor de problemen die er zijn tussen fietsers en groepen wielrenners op het fietspad.

De problemen worden voor een deel veroorzaakt door het verschil in snelheid tussen de twee categorieën fietsers. Met mooie dagen ontvangt de Fietsersbond regelmatig klachten over het gedrag van de groepen wielrenners. Een van de opties die de Fietsersbond voorstelt, is om pelotons wielrenners (op bepaalde momenten en locaties) de keuze te geven om op de rijbaan te fietsen. In tegenstelling tot de berichtgeving in de Telegraaf is de Fietsersbond niet voor een verplichting.

In Belgie is dit al bestaand beleid. In de wegcode (Belgische verkeerswet) is vastgelegd dat groepen fietsers tussen de 15 tot 50 personen op de weg mogen, groepen tussen de 51 tot 150 moeten verplicht twee volgauto’s hebben, één voor en één achter en enkele andere aanvullende maatregelen.

De Fietsersbond is in overleg met het ministerie van Verkeer en Waterstaat om te kijken of een vergelijkbare maatregel hier ook ingevoerd kan worden. Verder pleit de Fietsersbond voor bredere fietspaden, omdat het steeds drukker wordt op het fietspad en voor een gedragscode voor wielrenners. Zelf voert de Fietsersbond campagne voor vriendelijker verkeersgedrag in de campagne Vriendelijkverkeer.nl

Lees ook: NRC 21-08-2010 ‘Fietsersbond: laat groepen wielrenners toe op autorijbaan’

Categorieën