‘Groningen, the World’s Cycling City’

Tot voor een maand geleden hadden Amerikaanse fietsactivisten nog nooit van Groningen gehoord. Maar dankzij een film van een kwartier is Groningen beroemd in de Verenigde Staten.

Clarence Eckerson Jr. van Streetfilms uit New York droomde er al vijf jaar van om een documentaire te maken over de fietsstad Groningen. Deze zomer was het dan zover. Streetfilms is een organisatie die films maakt over duurzame mobiliteit.
‘Groningen in ongelofelijk’, zegt Eckerson Jr. per mail. Meer dan de helft van alle verplaatsingen gaat in Groningen per fiets.  Eckerson Jr. vindt dat fantastisch en zijn enthousiasme zie je terug in Groningen, the World’s  Cycling City.

Groningen als voorbeeld
Voor Amerikaanse fietsactivisten is het Groningse fietsbeleid een openbaring. ‘In minder dan een maand tijd hebben al meer dan 63.000 mensen de film gekeken (op Vimeo en YouTube, red.).’ Dat in Amsterdam veel gefietst wordt, is bekend.

‘Nothing but happiness’
Maar dat het in Groningen nog veel beter is voor fietsers, wist bijna niemand. ‘Zelfs Amerikaanse fietsactivisten en fietsers waren niet op de hoogte van het bestaan van Groningen. Veel fietsactivisten hebben mij verteld dat ze de film in hun stad willen gebruiken om in ieder geval iets te krijgen van wat de Groningers al hebben.’
Eckerson Jr. is blij verrast met het succes van zijn film: ‘There has been nothing but happiness generated by the film.’

 

Categorieën