Grote witte haaienfiets

Velomobiel met indrukwekkende haaienprint

Velomobielen zijn dichte ligfietsen met drie wielen. Een bekend model is de Quest. Het voordeel boven een open ligfiets is dat je lekker beschut blijft tegen regen en kou. En natuurlijk dat je een groot oppervlak hebt om te bestickeren. De mooiste exemplaren op een rijtje.

De Great White Quest van Tim Rijken

De Great White Quest is een fenomeen in de wereld van de velomobielen. Tim Rijken is de gelukkige vierde eigenaar. De tweede eigenaar heeft de realistische haai op de fiets laten airbushen. Rijken: ‘Het was toen nog heel moeilijk om een tweedehands quest te vinden en toen ik zag dat deze werd aangeboden, was ik direct helemaal om. Nieuw was hij 7000 euro. Ik heb er 9000 voor betaald.’ Hij heeft nooit gemerkt dat mensen de haai eng vinden. Niemand trekt zijn benen op als hij langs komt.

Het lieveheersbeestje van Bram van Uden

Velomobiel met lieveheersbeestjesopdruk
Lieveheersbeestjes-Quest van Bram van Uden
Bram van Uden koos zes jaar geleden voor een lieveheersbeestje. ‘Er rijden al zoveel andere dieren rond, een koe, haai, panters.’ Hij krijgt er leuke reacties op, vooral van kinderen. ‘Als ik terugkom van winkelen staat er altijd wel een kind bij te kijken.’ Bestickering is een serieus werkje. De vorige werkgever van Bram van Uden, de ANWB, heeft dat bekostigd en hem zo gesponsord. Maar die bestickering kon niet voorkomen dat een fietser tegen hem aanreed en hij een gat in zijn neus kreeg. Reparatie wordt te kostbaar. Dan zou de neus opnieuw bestickerd moeten worden. Zijn lach is er niet minder door.

De Quesjer van Paulus den Boer

Quesjer met Eschermotief
Paulus den Boer met zijn velomobiel , quesjer met Eschermotief

‘Veiligheid was de belangrijkste reden om mijn Questvelomobiel te bestickeren á la M.C. Escher. Het is nu een Quesjer. Sommige stukken reflecteren, maar dat zie je alleen ‘s nachts. Mensen zijn niet bedacht op velomobielen namelijk en dan kun je er maar beter opvallend uitzien.’

De Ocho van Wilfred Ketelaar

Velomobiel met het getal '53'op de boeg
Ocho is genoemd naar de Volkswagen in de film ‘Herbie goes bananas’

Op de site van Wilfred Ketelaar kun je lezen dat het bestickeren van je velomobiel een serieuze klus is, die je maar beter uit kunt besteden. Ocho? ‘Nou, 53 (het nummer van Herbie) is opgeteld 8. Ocho is Spaans voor het getal acht. In de film Herbie Goes Bananas is er een klein jongetje, Paco, die Herbie (een volkswagen) die naam geeft. Ik vond het wel toepasselijk.’

Quest met vlaggetjes, Quemo

quest met vlaggetjes
Quest met vlaggetjes

http://velomobielfan.blogspot.nl

Er valt genoeg te lezen over velomobielen en hun gebruikers. Bijvoorbeeld op de blog van Wim Schermer. Laat je aansteken!

Categorieën

52200975667_53bff07c54_k

Suzanne Brink

Hoofdredacteur Crossmedia

Op de fiets ben ik vrij en onafhankelijk en dat gevoel wil ik delen. We zijn de enige organisatie in Nederland die zich volledig inzet voor de veiligheid en het geluk van fietsers: geweldig dat ik daar aan mee kan werken.