Herkansing voor klassieke randonneur

poppink_randonneur1

De kleine fietsbouwer Poppink wil de randonneur nieuw leven in blazen. Vroeger was dit model met 28 inch wielen de standaard voor fietsvakanties en lange fietstochten. Sinds de jaren negentig zijn de meeste vakantiefietsen geënt op het mountainbikemodel. TestKees ging er mee op pad.

De moderne vakantiefiets heeft vaak een Rohloff-naaf, hydraulische velgremmen, brede banden en een licht gebogen stuur. Poppink heeft enkele elementen overgenomen voor een hedendaagse uitvoering van de randonneur.
Een randonneur is een aangeklede racefiets met spatborden en bagagedrager. Groot voordeel van de randonneur is het racestuur. Daarmee kun je in verschillende houdingen fietsen. Op gewone vakantiefietsen kun je wel een vlinderstuur of bar-ends monteren om te variëren in handposities maar extra diep zitten met een racestuur kan niet.
Maar een Rohloff-naaf en een racestuur gaan niet zo goed samen, omdat de standaard draaischakelaar niet op een racestuur past. Poppinks oplossing is een ander schakelsysteem: de Cinq5 Shift:R. Dat is geen typefoutje, het is de officiële typenaam. Het schakelsysteem bestaat uit 2 hendels die links en rechts op het stuur naast de stuurpen gemonteerd worden. Links schakel je lichter met je duim, rechts zwaarder. Werkt prima. Minpunten zijn wel dat je niet kunt zien in welke versnelling de naaf staat en dat je maar maximaal 2 versnellingen per klik kunt schakelen. En schakelen kan alleen met de handen boven op het stuur.
Hydraulische Magura-velgremmen ontbreken op de randonneur omdat Magura geen remgrepen heeft voor een racestuur. De Poppink Randonneur heeft daarom maar klassieke cantileverremmen gekozen. Die voldoen maar als je hydraulische velgremmen of schijfremmen gewend bent, is de remwerking matig. Ze zijn bovendien lastig af te stellen. De bijbehorende remgrepen vond ik wel lekker in de hand liggen. Poppink is wel aan het kijken welke V-brakes er fijne handgrepen hebben en levert de fiets ook met mechanische schijfremmen.
De uitstraling van de fiets is mooi klassiek door het stalen frame, de kleurstelling en leren zadel. Afmontage van de fiets is verder prima. De fiets rijdt op de eerste indruk goed, hoewel de testperiode te kort en de maat voor mij niet helemaal goed was om dat echt goed te beoordelen. Bij de Cinq5 shifters hoort een speciale externe schakelbox. Die kun je makkelijk los halen van de naaf om het wiel te demonteren. De geteste Poppink Randonneur Rohloff kost € 2870,-. Daarvoor heb je de keuze uit 28, 32, 37 en 42 mm brede banden. Een S,M of L zadel en een stuurpenlengte die bij je zithouding past. Andere onderdelen in overleg.’
Meer informatie: http://www.poppinkfietsen.nl/

Categorieën

Kees Bakker, ook wel bekend als TestKees

Kees Bakker

Consumentenvoorlichter (TestKees)

TestKees test bij de Fietsersbond bijna alle fietsgerelateerde producten die er te vinden zijn.