Hoe gaat uw kind naar school?

De scholen zijn weer begonnen, en dat gegeven stelt veel ouders weer voor het dilemma hoe de kinderen naar school te laten gaan. Mogen ze zelfstandig of brengen we ze toch maar even? Gaan ze op de fiets, of zetten we ze op weg naar het werk even af, met de auto?

Helaas is het niet meer zo vanzelfsprekend dat kinderen lopend of op de fiets naar school toe gaan. De afgelopen tien jaar is de auto aan een opmars begonnen, maar die is te stuiten! Wanneer de gemeente de nabije omgeving van een school fietsvriendelijk inricht, is het fietsgebruik aanmerkelijk te verhogen. Met een fietsvriendelijke schoolomgeving hebben we het o.a. over voldoende stallingsruimte  voor kinderfietsen en personeel,  opstelruimte voor de fietsen van ouders, een goede fietsinfrastructuur en over het beperken van de autobereikbaarheid.

Bij de Zwolse basisschool De Wendakker zijn dergelijke verkeersmaatregelen genomen, en in bijgaand filmpje spreekt directeur Renting over een toename van naar school fietsende leerlingen met maar liefst 50%. Fietsen is niet alleen goed voor de verkeerservaring en de zelfstandigheid van leerlingen, maar ook voor de gezondheid, het milieu en de bereikbaarheid van de schoolomgeving. De Fietsersbond geeft geinteresseerde gemeentes graag advies over het inrichten van een veilige schoolomgeving.
 
Onderstaand filmpje is overigens gemaakt door het Onderzoekscentrum Preventie Overgewicht Zwolle, dat zich richt op het vergaren van kennis over overgewicht en deze kennis vervolgens toepast en verspreid.

Link: OPOZ

Categorieën