Hoe hard gaan speed pedelecs nou echt?

st2_men_front_citykit

Wie rijden er op speed pedelecs en hoe hard rijden ze dan? Niemand die het weet. De mobiliteitsstudent Ruben de Bruijne wil daar verandering in brengen.

In artikelen en tv-items over speed pedelecs wordt altijd benadrukt dat deze elektrische fietsen maar liefst 45 kilometer per uur kunnen halen. Op gewone e-bikes houdt het bij zo’n 25 per uur wel zo’n beetje op. Die hoge snelheid is reden tot zorg. Gaat dat wel goed met die snelheid op het fietspad?

Afstudeerproject
‘Gemiddeld gaan mensen zo’n 32 tot 33 kilometer per uur’, zegt Ruben de Bruijne, vierdejaars student Mobiliteit aan de NHL Hogeschool in Leeuwarden. Hij heeft al met een aantal speed pedelec-bezitters gesproken. Zijn project gaat over het feitelijke gedrag van mensen op speed pedelecs.

Strava
Hij is op zoek naar zoveel mogelijk speed pedelec-fietsers die de gegevens van hun ritjes met hem willen delen. Daarvoor maakt hij gebruik van Strava, een app waarmee sportprestaties worden bijgehouden met behulp van GPS. Handig voor hardlopers en fietsers, maar ook voor het onderzoek van De Bruijne. Zo kan hij zien waar de speed pedelecers rijden en hoe hard ze daar gaan. Minderen ze bijvoorbeeld vaart wanneer ze de bebouwde kom naderen? En hoe gaat het op bochtige weggetjes? De Bruijne is niet bang dat mensen tijdens de metingen sociaal wenselijk gedrag laten zien. ‘In het begin denk je eraan. Maar na de eerste week ben je het vergeten.’

Helmplicht
De Bruijne vindt het belangrijk dat het feitelijke gedrag van speed pedelecers geanalyseerd wordt. Op 1 januari 2017 wordt de speed pedelec officieel een bromfiets, met alle verplichtingen die daar bij horen. Denk aan een helm. ‘Ze zullen ook naar de rijbaan moeten. Maar als ze niet zo hard gaan, zitten ze daar dan wel goed?’

Meedoen aan het onderzoek? Meld je aan op: www.speedpedeleconderzoek.nl

 

Categorieën