HSL-viaduct illegaal: Fietsersbond wint rechtszaak

De Raad van State heeft vandaag de bouwvergunning van het voetgangers/fietsersviaduct over de HSL bij Prinsenbeek vernietigd. Daarmee is het al aangelegde viaduct feitelijk illegaal geworden. De rechtszaak tegen de bouw van het viaduct was aangespannen door de Fietsersbond in nauwe samenwerking met het bewonerscomité ter plaatse.

Het probleem voor fietsers zit niet in het viaduct zelf, maar in het ontbreken van hellingbanen aan begin en eind. In plaats daarvan liggen er fietsonvriendelijke roltrappen. Deze roltrappen zijn ontworpen voor voetgangers en daarmee te steil om een fiets veilig mee te kunnen nemen.Onlangs oordeelde ook de rechter in een tweede procedure dat ‘de nieuwe brug voorshands niet kan worden aangemerkt als een veilig alternatief’. Bovendien bleken de roltrappen sinds de in gebruik name begin oktober storingsgevoelig. Een dergelijke voorziening past niet in een hoofdfietsroute, zo oordeelde het adviesbureau SOAB onlangs in opdracht van de gemeente Breda.

Omdat er nu feitelijk sprake is van een illegaal aangelegde brug die te gevaarlijk is om door fietsers gebruikt te worden, doet de Fietsersbond een oproep aan alle betrokken overheden om serieus over alternatieve oplossingen te gaan praten met alle betrokken partijen. De Fietsersbond is voorstander van het alsnog aanleggen van de eerder toegezegde hellingbanen.
Het viaduct Prinsenbeek is van groot belang voor fietsverkeer tussen Prinsenbeek en Breda. Steeds vaker ziet de Fietsersbond belangrijke fietsverbindingen verdwijnen door de aanleg van nieuwe infrastructuur. Afstanden worden daardoor zo lang dat steeds minder mensen de fiets kunnen of willen nemen. Vandaar dat de Fietsersbond dit jaar campagne voert op het thema van barrièrevorming. Meer achtergrondinformatie is te vinden op de website onder www.fietsersbond.nl/barrieres

Categorieën