IKEA Sladda in elkaar zetten

ikeafiets

Moet je TestKees heten om een IKEA Sladda in elkaar te zetten? Of lukt het een sleutelleek ook?

Het is alweer een tijd geleden dat ik een kast van Ikea in elkaar heb gezet, maar over de laatste deden mijn man en ik veel langer dan ik nu over de fiets deed: twee uur.

Het pakket: Je krijgt de Sladda in een grote doos met daarin een frame waar het achterwiel inzit en een doosje met gebruiksaanwijzing, summier gereedschap en wat boutjes waarmee je voorwiel, trappers, zadel en stuur aan het frame moet bevestigen.

 

handleiding3

Gebruiksaanwijzing: In de gebruiksaanwijzing miste ik tekst. Ik zag tandwielen en pijltjes, maar wat precies waarnaar toe moest, ontging me hier en daar. Het duidelijkst was het plaatje met prullenbak. Dan moest er iets weggegooid worden, een stuk plastic dat een dopje beschermde bijvoorbeeld.

Hobbels: Ik was er niet op bedacht dat ik de trappers tegen de logische richting in in de fiets moest draaien en de plaatjes deden ook geen alarmbellen bij mij rinkelen. Op de trappers zelf zitten minieme stickers om de draairichting aan te geven, bleek achteraf. Maar dat had best een grotere sticker mogen zijn. Andere hobbel was het voorwiel. Aan welke kant zit de rem op het plaatje? Ik kwam er wel uit, maar moest de aandacht er goed bijhouden.
Het moertje om het voorspatbord aan het frame vast te maken ontbrak. Ook het stuur was lastig. Daar kon op vier plekken aan gedraaid worden, maar wanneer ik waar aan moest draaien vond ik lastig. Tip: Zorg eerst dat je het stuur naar achter kantelt zodat je ziet hoe je de moeren aan het losdraaien bent.

Conclusie:
Het is te doen en je leert er ook nog wat van. Dat je de trappers tegen de richting in op de fiets moet draaien zal ik nooit meer vergeten.

 

Bron: www.youtube.com

Wat vindt TestKees ervan?
‘Er lijkt weinig aan kapot te kunnen. Het frame is lekker stijf en opvallend is dat het Ikea is gelukt om voor dit bedrag een fiets te kunnen maken met riemaandrijving. Gewoonlijk zie je die alleen op wat duurdere fietsen. Minder geslaagd vind ik de automatische versnellingsnaaf SRAM automatix.

ikea_detail_riem_automatix

Hij schakelt vrij onverwachts en op kruissnelheid trap je in een te laag beentempo. Dat voelt zwaar aan. En de banden lijken veel rolweerstand geven. Verder is de standaard wat smal, waardoor hij snel omvalt. En het mountainbike-achtige stuur vind ik bij een rechtop houding niet prettig fietsen.’

Prijs met IKEA FAMILY- kaart: 399 euro. Zonder kaart: 699 euro.

Categorieën

52200975667_53bff07c54_k

Suzanne Brink

Hoofdredacteur Crossmedia

Op de fiets ben ik vrij en onafhankelijk en dat gevoel wil ik delen. We zijn de enige organisatie in Nederland die zich volledig inzet voor de veiligheid en het geluk van fietsers: geweldig dat ik daar aan mee kan werken.