Investeren in de fiets kan verkeersdruk Utrecht verkleinen

Het aantal autoritten in de regio Utrecht kan met 18% verminderen als er geïnvesteerd wordt in betere fietsroutes. Dat staat in een rapport van de Fietsersbond Utrecht, dat is aangeboden aan het Bestuur Regio Utrecht (BRU).

Doorgaande fietsroutes
Van alle autoritten in de regio is 60% korter dan 10 kilometer. Op een gewone fiets is de gemiddelde snelheid 15 kilometer per uur. Op de steeds populairder wordende elektrische fiets is die gemiddelde snelheid zelfs 20 kilometer per uur, waardoor grotere afstanden binnen fietsbereik komen. Deze snelheden zijn wel afhankelijk van de doorgaande fietsroutes en goede voorzieningen.

In het rapport De Fietskracht van Utrecht heeft de Fietsersbond onder meer doorgaande fietsroutes in de regio geïnventariseerd en de gebreken in kaart gebracht. Deze gebreken zijn talrijk. Uit resultaten in andere steden blijkt dat het fietsgebruik fors toeneemt als er in dergelijke fietsroutes geïnvesteerd wordt. Meer fietsen betekent over het algemeen minder autogebruik en een lagere verkeersdruk voor de drukke Utrechtse regio.

Van het rapport, gemaakt in samenwerking met de Natuur- en Milieufederatie Utrecht en SOESA, is een lange en een korte versie te downloaden op de site van de Fietsersbond Afdeling Utrecht.

Categorieën