Controverse

Is een damesfiets beter dan een herenfiets?

Veilig Verkeer Nederland en Team Alert adviseren in een persbericht de Nederlandse man om vaker te kiezen voor een fiets zonder stang. Dit zou veiliger zijn in het verkeer. Moeten we vrezen voor het einde van de herenfiets? De Fietsersbond vindt dat beide modellen voor- en nadelen hebben.

Gazelle NL

VVN en TeamAlert adviseren vooral oudere heren en jonge vaders om een damesfiets te kopen. Volgens Kees Bakker, consumentenvoorlichter van de Fietsersbond, klopt het verhaal van de twee organisaties wel, maar is dat geen reden om het herenframe maar meteen af te schrijven. “‘Een traditioneel herenframe, het diamantframe, is stijver en lichter dan een damesframe met lage instap. Zeker bij veel bepakking of hoge snelheid merk je dat. Als je als vrouw soepel en lenig bent, kun je net zo goed op een herenmodel rijden. Een lage instap is handig als je wat ouder wordt. Of als je met kinderen fietst, want dan kan je die beenzwaai niet maken door het kinderzitje. Maar dat geldt voor zowel mannen als vrouwen.”

Vrijheid voor een herenfiets

Volgens Douwtje de Vries van de Fietsersbond is het vooral belangrijk dat je kiest voor een fiets waar je je prettig op voelt. “Er zijn heel veel verschillende modellen, en veilig fietsen begint bij een fiets waar je je fijn op voelt en die past bij jouw behoefte. Is dat een diamantframe, dan kies je daarvoor, of je nu man of vrouw bent. Het is wel belangrijk om de fiets goed af te stellen op jouw lichaamsbouw. Zorg ervoor dat je goed met je voeten bij de grond kunt en dat je een goede zithouding hebt.”

Categorieën