Kickoff fiets-stimulerings-campagne RIJ2OP5

Zestien bedrijven startten de campagne in Amersfoort. Door de samenwerking met bedrijven wordt de doelgroep direct bereikt en kunnen collega’s elkaar stimuleren om te gaan fietsen.

Woensdag 31 maart was de kick-off van de fietsstimuleringscampagne RIJ2OP5. Met deze campagne sporen bedrijven hun werknemers, die op fietsbare afstand wonen, aan om vaker naar het werk te fietsen. RIJ2OP5 is een gezamenlijk initiatief van de Fietsersbond en VNM.

Peek Traffic is een van de deelnemende bedrijven. Nathalie de Wit, Manager Human Resources van Peek Traffic: “De campagne RIJ2OP5 spreekt ons erg aan, aangezien medewerkers gestimuleerd worden om 2 werkdagen in de week de fiets te pakken, wanneer het hen uitkomt, maar daarnaast best hun auto mogen blijven gebruiken.”

De campagne is vanuit de belevingswereld van de automobilist ontworpen en bestaat uit:

  • fietsstimulering door bedrijven
  • communicatiecampagne in woord en beeld
  • fietsservice met onder meer een pech-onderweg-service, persoonlijke reisadviezen en een proef met elektrische fietsen.

Miriam van Bree van de Fietsersbond: “De Fietsersbond wil graag samen met bedrijven en VNM, automobilisten stimuleren om de fiets te ontdekken voor woon-werkverkeer.”

De feestelijke kick-off
Woensdagmorgen was Peek Traffic uit Amersfoort, een van de enthousiaste deelnemers aan de campagne, gastheer voor de kick-off. Met een ontbijt werden werkgevers met een fietsende en een autorijdende collega ontvangen. Vervoersbedrijf Besseling haalde de automobilisten ‘s morgens thuis op. Besseling is lid van de werkgroep Bereikbaar Amersfoort, doet mee aan deze fietscampagne en verzorgt ook de pech-onderweg-service.


Foto: gedeputeerde Remco van Lunteren wordt geinterviewd door Frank Steijn, directeur VNM

Frank Steijn, directeur van VNM, opende de bijeenkomst. Ook gedeputeerde Remco van Lunteren was aanwezig: “De fiets is voor ons een belangrijk wapen in de strijd tegen de files in Utrecht. We weten uit ervaring dat ook ondernemingen daarvan de vruchten kunnen plukken. We willen graag dat RIJ2OP5 wordt uitgerold over de gehele provincie.”

Na de lancering en uitleg van de fietscampagne reikte de Fietsersbond de Executive Award uit aan Pieter van Bekkum van Van Bekkum Bouw. De prijs is een blijk van waardering voor een manager/directeur die het goede voorbeeld geeft op het gebied van fietsen naar het werk. “Deze campagne past ook heel goed binnen ons beleid. Wij hebben de fietsenstalling vergroot, meer medewerkers pakken de fiets, waardoor wij meer ruimte op het parkeerterrein overhouden. Wat niet zo gek is nu we in crisistijd meer materiaal moeten opslaan”

Kijk op www.rij2op5.nl  op de homepagina naar het campagnefilmpje.

Met e-bike terug naar kantoor
Na afloop stonden buiten 20 e-bikes (elektrische fietsen) gereed voor de werknemers die nu nog met de auto naar het werk komen. Zij mogen een maand lang een e-bike  proberen. Dit is mogelijk gemaakt door Montego, Sparta, Giant, Gazelle, Batavus en Eugen van Uppelschoten van Bikeshop Amersfoort in combinatie met SAT vakhandel. Samen met hun fietsende collega, de fietsambassadeur, fietsten zij terug naar hun kantoor. ‘s Middags bezocht een promotieteam  de deelnemende bedrijven . Zij deelden de campagnematerialen uit en voorzagen auto’s van RIJ2OP5 autoruitschermen .


Foto: 20 ‘automobilisten’ stappen op de e-bike op weg naar hun werk. In het midden van de groep Remco van Lunteren

Deelnemende bedrijven
IKEA, Heilijgers, Pot verhuizingen en logistiek, Besseling, Peek Traffic, Rabobank Amersfoort, Belastingdienst kantoor Amersfoort, Grontmij Technical Management, Arcadis, Gemeente Amersfoort, LVB networks, Meander Medisch Centrum, UWV, Van Bekkum bouw, FrieslandCampina, AkzoNobel.

Regio Utrecht is koploper
Niet alleen in Amersfoort, maar ook in de rest van de provincie spannen bedrijven en overheid zich in. In vijftien ‘werkkernen’ zijn overheden (BRU, provincie Utrecht, gemeenten) met 175 bedrijven actief om een bereikbare regio te krijgen. Samen hebben deze bedrijven 95.000 medewerkers. Dit aantal groeit nog steeds, de Utrechtse regio loopt hiermee landelijk voorop. VNM begeleidt de partijen hierbij. VNM is een initiatief van de provincie Utrecht en Bestuur Regio Utrecht (BRU).

 is een initiatief van de Fietsersbond  in samenwerking met VNM en is mogelijk gemaakt door de provincie
Utrecht en het Bestuur Regio Utrecht. Meer fietsen is goed voor de bereikbaarheid en gezonder voor milieu en mens.

Categorieën