Kinderzitjes trillen

De laatste tijd zijn er veel nieuwe modellen kinderzitjes op de markt gekomen. TestKees nam ze onder de loep. Conclusie: de verschillen zijn niet groot. Wat vooral opvalt is dat ze allemaal trillen.

Een kind in een zitje krijgt tijdens een fietstocht de hardste klappen te verduren. Een volwassene zit comfortabel tussen twee wielen en kan de trillingen met benen, billen en armen opvangen. Maar een zitje aan het stuur geeft de oneffenheden ongedempt door. Voor kleine kinderen komen de trillingen ook nog eens zwaarder aan, omdat een kinderhoofd relatief zwaar is en de nekspieren nog zwak.
Ontwerpers hebben, waarschijnlijk uit onwetendheid, tot dusverre niets gedaan om de klappen en trillingen te verminderen. Maar verbeteringen hoeven niet ingewikkeld te zijn. Veel is te winnen met een andere bevestiging. Nu zijn de zitjes kunststof bakken die met twee stangen zonder demping aan het stuur bevestigd worden. De zitjes kunnen ook verend bevestigd worden. Een simpele maatregel is een op maat gemaakt kussentje, dat zal de trillingen al behoorlijk dempen. Tenslotte kan de fiets aangepast worden, een betere voorvorkverering zal een fietstochtje voor een kind aangenamer maken.

Ergonome Brecht Daams, Riender Happee expert in de biomechanica en Arend Schwab, expert in de fietsdynamica van de TU Delft waren onder de indruk van de metingen. ‘Onze indruk is dat er forse trillingen zijn’, zegt Happee van de TU Delft. ‘Voor volwassen fietsers worden de trillingen op allerlei manieren gedempt door bijvoorbeeld het zadel en het frame. Voor kinderen niet. Op hele stijve kinderzitjes worden de trillingen zelfs versterkt. Ik zou niet te snel willen zeggen dat die trillingen schadelijk zijn, maar het is wel oncomfortabel. Lang op zo’n stoeltje zitten kan dan onprettig zijn. Kinderen zullen dan gaan jengelen, maar je weet niet waarom. Dat zou aan het zitje kunnen liggen.’ 

Happee en Daams willen aanvullend onderzoek doen. Om te beginnen, moeten de trillingen zorgvuldiger worden gemeten. En daarnaast willen de onderzoekers weten: wat zijn de gevolgen van die trillingen voor een kind? De bedoeling is de meetresultaten te publiceren in een wetenschappelijk tijdschrift en subsidie aan te vragen voor een onderzoeker die gaat promoveren op dit onderwerp.

 

Hoe kun je zelf trillingen verminderen?

Als ouder kun je zelf eenvoudige maatregelen nemen om het trillen tijdens een fietstochtje te verminderen:

1. Een kussentje in het zitje.

2. Banden minder hard oppompen.

3. Als het even kan een geasfalteerde route kiezen. Je kunt een route uitstippelen met de Fietsrouteplanner van de Fietsersbond en dan onder geavanceerd bij het wegdek het palletje voor asfalt naar rechts trekken met de muis. Rij wat langzamer als je toch over hobbelige paden moet.

4. Koop een fiets met voorvorkvering en dikke banden. Brede banden mogen met zachtere spanning bereden worden. Dat is prettig voor je kind, want zachtere banden vangen trillingen goed op.

5. Geasfalteerde fietspaden. Het helpt enorm als de gemeente comfortabele, goed geasfalteerde fietspaden aanlegt.

Wat geldt voor trillingen in een kinderzitje op de fiets geldt overigens ook voor kinderzitjes in de auto: die zijn nooit goed onderzocht. En bedenk ook hoeveel trillingen een kind in de stadsbus moet opvangen.

 

Categorieën