Klimaatzondag in Kopenhagen

Gisteren hebben Hugo van der Steenhoven en ik de sfeer in Kopenhagen rond de milieutop opgesnoven. Toen de trein aankwam in Kopenhagen hebben we eerst geholpen bij het klaarmaken en uitdelen van de vijftien OV-fietsen. In de loop van de dag hebben we verschillende fietsen weer gespot op allerlei plekken in de stad.

Opvallend is hoeveel er in de stad te zien is over de klimaatproblematiek en hoe actief het Kopenhagense stadsbestuur de bevolking informeert. In een groot paviljoen voor het stadhuis was een expo over duurzame mobiliteit ingericht, met heel veel aandacht voor de fiets. De Engelstalige Vogelvrije Fietser (een speciale uitgave van het ledenblad van de fietsersbond, red.) gingen daar als warme broodjes over de toonbank. Op het plein zelf stonden rond het middaguur duizenden mensen te swingen bij een gratis optreden van de Deense rockband Outlandish.

In het gebouw waar het alternatieve Klimaforum plaatsvindt en waar de hele internationale actiewereld zich verzameld heeft, liepen we de Britse klimaatfietser Chris Keene tegen het lijf. Hij is met de fiets naar Kopenhagen gegaan en was onderweg bij ons op bezoek in Utrecht. We wilden een van de weinige echte fietsonderdelen bezoeken, een workshop over fietsen in New York, maar helaas was de zaal al vol en mochten we niet naar binnen. Het Klimaforum duurt twee weken en er zijn van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat bijeenkomsten. Ondertussen hoor je voortdurend het geluid van politiesirenes op de achtergrond.

Onze voormalige Nederlandse trots van de KLM doet hier ook nog een duit in het klimaatzakje: ze hebben zadelhoesjes op fietsen gedaan, waarop de Deense fietsers complimenten krijgen voor hun vele fietsen. Het enige wat de mensen nu nog hoeven te doen is groen vliegen met KLM….

Zondagavond hebben we gegeten met onder andere de gedeputeerden Wouter de Jong van Utrecht en Tanja Klip van Drenthe en wethouder Merkx van Delft. Ook hier bleek er veel belangstelling voor de Engelstalige Vogelvrije Fietser te zijn.

Ondertussen horen we van alle kanten dat we uitgebreid op het journaal te zien zijn geweest.

Wim Bot, medewerker (inter)nationale beleidsbeinvloeding Fietsersbond

 

Categorieën