Koffervouwfiets en andere Fahrrad-Ikonen

Op een Weense zolder staan meer dan tweehonderd fietsen. Niet zo maar fietsen, maar exemplaren die wat betreft techniek of design bijzonder zijn. De verzameling is niet voor publiek toegankelijk, maar deze zomer is een deel van deze EMBACHER-COLLECTION in een Weens museum te bewonderen.

De fietsen zijn het bezit van architect Michael Embacher. Gewoonlijk kun je zijn collectie alleen online bewonderen. Maar nu is er een selectie van vijftig fietsen te zien in het Österreichisches Museum für angewandte Kunst (MAK) in Wenen. De tentoonstelling heet TOUR DU MONDE. Fahrradgeschichten. Het gaat om bijzondere fietsen zoals een tijdritfiets uit de DDR, een vouwfiets in de vorm van een koffer of een op beide wielen aangedreven fiets (de Subaru 2WD Dual Power).

Statement
Het museum merkt op dat de fiets in drukke steden in de lift zit. Zoals de loopfiets van Karl Drais volgens het museum populair werd door de stijgende haverprijzen, zo profiteert de fiets van de stijgende benzineprijzen.  Maar de fiets is niet alleen een goedkoop vervoermiddel het is inmiddels  een ‘Fashion- und Lifestyle-Statement’ gepromoveerd.  Het museum heeft aan de tentoonstelling (te zien tot 6 oktober) een aantrekkelijk activiteitenprogramma gekoppeld. Zo was er  een rondleiding met Embacher waarin hij vertelt over zijn fascinatie over fietsdesign. Die rondleiding is al geweest. Maar er is deze zomer nog genoeg te beleven, zoals de Werkstatt-Touren. Vanuit het museum ga ja langs bij werkplaatsen waar uit oude fietsen nieuwe worden gemaakt, of je krijgt uitgelegd hoe je zelf een fiets kunt maken.

Schnitzeljagd
Een tot een verbeelding sprekende activiteit is de Familien-Fahrrad-Schnitzeljagd op zondag 15 september. Wie op de fiets naar de tentoonstelling gaat, krijgt korting aan de kassa. Om te bewijzen dat je echt een fietser bent, moet je wel je fietshelm tonen. Dat kan voor Nederlandse toeristen nog lastig zijn, maar misschien lukt het met een fietsbroek of een fietssleuteltje ook om de kaartjesverkoper te overtuigen.

Categorieën