Wat is gunstiger voor jou: leasefiets of km-vergoeding?

Rekentool voor fietsvergoeding

leasefiets, bereken je voordeel

Op 1 januari is er een nieuwe bijtellingsregeling voor leasefietsen. Daar heeft de Fietsersbond hard voor gelobbyd. Reken hier uit of deze leasefietsregeling voor jou gunstig is. Of dat een km-vergoeding je meer oplevert.

Een leasefiets biedt allerlei voordelen. Je hebt geen zorgen over slijtage en onderhoud. De leasemaatschappij neemt dat allemaal voor je uit handen. Maar je hebt ook bijtelling. Een deel van de waarde van de fiets wordt als inkomen gezien en daar moet je belasting over betalen. Het goede nieuws is dat per 1 januari 2020 maar een deel van de aanschafwaarde (7%) bij je inkomen wordt opgeteld, de zogeheten bijtelling.  Voor dat lage percentage heeft de Fietsersbond hard gelobbyd. Voorheen werd de volledige waarde bij je inkomen opgeteld.

Maar is een leasefiets altijd gunstig?

Het is heel goed mogelijk dat de aloude km-vergoeding veel gunstiger voor je is dan de nieuwe fietsleaseregeling. Veel werkgevers bieden hun werknemers een kilometervergoeding van 19 cent. Die vergoeding is onbelast.
Met onze rekentool kun je uitrekenen hoeveel geld je met een km-vergoeding bij elkaar kunt fietsen. Als je de verwachte levensduur van je fiets invult, weet je precies hoeveel je vergoed krijgt gedurende die periode.
Voor dat bedrag zou je een fiets kunnen kopen. Vervolgens kun je met ons model ook uitrekenen hoeveel die fiets je aan extra belasting kost als je die fiets zou leasen.

Of wil je alleen weten wat een leasefiets je kost?

Heb je al een bepaald bedrag voor je leasefiets in je hoofd? Bereken dan hier direct wat je bijtelling per jaar zal zijn.

Leasefiets en andere regelingen, een overzicht

We hebben samen met Driebergen Accountants alle regels voor fietsvergoedingen voor 2020 voor je op een rijtje gezet:

Hulp bij aanschaf
Als werkgever kun je een lening aan je medewerker geven. Dat mag voor een (elektrische) fiets renteloos. De werknemer kan daarmee een fiets aanschaffen. De lening kan vervolgens via inhouding op het loon afbetaald worden. Een optie is om dat te doen via het verstrekken van een reiskostenvergoeding van € 0,19 per kilometer (voor zover dit nog niet gebeurt). Die mag belastingvrij gegeven worden.

Fiets ter beschikking stellen
Als werkgever kun je een fiets kopen en die aan je werknemer ter beschikking stellen. De werkgever blijft eigenaar van de fiets, de medewerker mag hem gebruiken. Vertrekt de medewerker, dan levert hij de fiets in, of neemt hij hem over tegen de waarde op dat moment. (de bijtelling is 7% over de aanschafwaarde van de (elektrische) fiets) Bij alleen zakelijk gebruik is er geen bijtelling.

De Fietsersbond kan je hulp goed gebruiken

De Fietsersbond heeft hard gelobbyd voor de leasefietsregeling. We kunnen je hulp goed gebruiken om nog veel meer voor fietsers te doen.

Ja, ik doneer!

Fiets schenken
Je kunt als werkgever een fiets schenken aan je medewerkers. Een mooi voordeeltje voor de werknemer. De werkgever moet er rekening mee houden dat deze gift meetelt in de Werkkostenregeling. Dat is regeling op basis waarvan je ondernemer belastingvrij allerlei zaken aan zijn personeel mag geven. Daar vallen cadeautjes onder (kerstpakket, chocoladeletter bij Sint), maar ook personeelsfeestjes (buitenshuis). Er is een ruimte van 1,2% van het fiscaal loon (van alle werknemers) om dat belastingvrij te doen. Wordt meer geschonken, dan betaalt de werkgever daarover 80% Loonheffing. Van te voren even rekenen is dus nodig: anders wordt het wel een hele dure fiets! Het voorstel voor 2020 is een vrije ruimte van 1,7% over de eerste € 400.000 en 1,2% voor alles boven de € 400.000.

Betaling uit overuren
Als een werknemer een fiets wil kopen en hij heeft daar geen geld voor, dan kan de werkgever die voor hem betalen en de kosten verrekenen via het inleveren van over- of vakantie-uren. Voordelig voor de werknemer: die heeft het voordeel dat hij brutoloon omzet in geld zonder aftrek van belasting. Voor de werkgever kan deze manier nadelig uitpakken: de kosten van een fiets die op deze manier betaald wordt, moeten meegenomen worden in de werkkostenregeling. Als de ruimte daarvan al gevuld is door bijvoorbeeld een duur personeelsfeest, dan betaalt de werkgever 80% Loonheffing over de aanschafkosten van de (elektrische) fiets.

Leaseregeling
Onderdeel van arbeidsvoorwaarden kan zijn een leaseregeling voor een fiets. De werkgever betaalt de leasekosten, de werknemer krijgt een bijtelling voor de het privé gebruik (zie ook “fiets ter beschikking stellen”).

Hoe fietsvriendelijk is jouw werkgever?

De Fietsersbond kan je helpen

Categorieën