Kunst met trappers! Je bakfiets ‘artistiek verantwoord’ opgeleukt

Twee jonge Amsterdamse ontwerpers, Brian Baynes en Flean Holdert (tevens levenspartners), zijn onlangs een bedrijfje gestart dat ‘artistiek verantwoorde’ afbeeldingen voor bakfietsen maakt. Als reactie op de vaak wat amateuristisch opgeplakte camouflageprints en zoete bloemetjestaferelen, ontwikkelden zij een methode om reproducties van echte kunstwerken, op professionele wijze, op bakfietsen aan te brengen.

Verschillende kunstenaars en fotografen bleken bereid aan het project mee te werken. Zij stellen werken beschikbaar die deel gaan uitmaken van deze ‘rijdende expositie’. Naast een collectie van Flean Holdert (bekend als Mandr’ill), zijn werken van de Amerikaanse illustrator Brian Barr en de fotografen Dennis van Doorn en Venus Veldhoen inmiddels beschikbaar. Werken van Chaz (London Police), Devon Ress, Zedz, Dimitri C. Madimin en Han Lans zijn binnenkort ook beschikbaar via Bakflean.nl

Bakflean.nl gebruikt een uniek procedé om de reproducties te bevestigen. De afbeeldingen worden op kunststof platen verlijmd waardoor ze een diepere glans krijgen en uitstekend beschermd zijn tegen weersinvloeden en beschadigingen. De platen zijn eenvoudig te monteren en te demonteren.

We stelden een aantal vragen aan Brian:

Wat is jullie achtergrond?

We hebben beiden een creatieve achtergrond. Flean als grafisch ontwerpster en ikzelf als concept ontwikkelaar en accountmanager. Samen ontwikkelen en bedenken we communicatiemiddelen voor klanten. Flean ontwerpt en ik houd het contact met de klanten. En nu doen wij dus ook Bakflean.nl.

Hoe is het idee ontstaan?
Het idee ontstond toen we zelf een bakfiets moesten aanschaffen. Flean was daar in eerste instantie op tegen want ze vond zo’n ding ‘burgelijk’. Maar inmiddels kan zij ook niet meer zonder. Ik wilde eigenlijk meteen al een kunstwerk van haar (Mandr’ill) op de fiets bevestigen. Toen is het plan ontstaan om een platform te bieden voor meerdere kunstenaars, waarbij reproducties van hun kunstwerken geschikt worden gemaakt voor Bakfietsen. Momenteel werken we met een aantal gevestigde kunstenaars, maar in de toekomst willen wij ook een platform openstellen voor jonge onbekende kunstenaars.

Wat kost het?

De prijs is afhankelijk van de kunstenaar en het kunstwerk en begint bij 189,- Euro. Dat is niet heel goedkoop, maar dan heb je wel een kunstwerk op je bakfiets. Alle werken zijn gelimiteerd in oplage. Voor 119,- Euro bieden we ook Teasers aan. Dat zijn kunstwerken die wij net binnen hebben. Hier zoeken wij altijd geinteresseerden voor zodat er van elk werk minimaal 1 fiets rondfietst.

Kunnen mensen ook eigen ontwerpen aanleveren?

Nee, dat gaat niet. We werken alleen met kunstenaars (grafisch ontwerpers, fotografen, graffiti artiesten en traditionele kunstenaars). Zo houden wij ons concept duidelijk. Kunst met trappers!

Kan het op alle soorten bakfietsen?
Helaas (nog) niet. We hebben er vooralsnog voor gekozen om alleen tweewielers te bewerken. Dit omdat de zijkanten niet onderbroken worden door een wiel. Het werk moet geheel zichtbaar zijn. Merken die wij bedienen zijn: De Fietsfabriek, Bakfiets.nl en Workcycles. Alleen goede kwaliteitsfietsen van Nederlands makelij.

Hoe is de respons tot nu toe? Zijn er al veel verkocht?
Nee, nog niet, maar we zijn dan ook pas eind augustus gestart. We zijn nu op zoek naar exposure. Volgende week gaan we eigenhandig door Amsterdam flyeren met zelf ontworpen flyers. De flyers kunnen aan het stuur van een bakfiets gehangen worden.

Zijn we nog iets vergeten te vragen?
Kijk op www.bakflean.nl! Kunst met trappers!

Categorieën