Lagere premie door gratis stalling

gratis stalling

Fietsdiefstal daalt door de gratis bewaakte stallingen. Dat blijkt uit de gegevens van fietsverzekeraar ENRA.

Het is moeilijk voor te stellen, maar Utrecht is wat fietsdiefstal bijna even veilig als het Friese dorpje Grou. In Utrecht betaal je voor een fiets van 1000 euro 48 euro premie per jaar. In Grou is dat 41 euro. En in Amsterdam is de fietser ruim 80 euro kwijt. De fietsverzekering van ANWB laat hetzelfde beeld zien. In Utrecht kost de verzekering 47 euro. Voor dezelfde fiets moet je in Amsterdam 78 euro betalen.

Preventie
Waarom is Utrecht zoveel veiliger dan Amsterdam? ‘Wij hebben twee jaar geleden de premies voor Utrecht bijgesteld’, zegt Douwe Boeijenga van ENRA. ‘In Utrecht is veel gedaan op het gebied van preventie. Er zijn goede stallingen bij gekomen en ook camerabewaking. Dat zagen wij terug in de statistieken. Wij zitten er bovenop en passen de premies aan als de cijfers daar aanleiding toe geven.’ De jarenlange lobby van de Fietsersbond voor gratis bewaakte stallingen werpt dus nu zijn vruchten af voor fietsers en verzekeraars.

E-bikes
Nog een opmerkelijk feit over de fietsverzekering: een e-bike van 1800 euro is in de grote steden veel goedkoper te verzekeren dan een gewone fiets van 1000 euro. Al zal dat niet zo blijven, verwachten de verzekeraars. ‘De premies voor e-bikes stijgen’, zegt Unigarant.

Categorieën

Karin broer

Karin Broer

Freelance redacteur van de Vogelvrije Fietser