Landelijke campagne tegen fietsdiefstal

Op woensdag 4 juni opende minister Ter Horst in Utrecht een grote landelijke campagne tegen fietsdiefstal. In deze publiekscampagne werkt de Fietsersbond samen met een groot aantal instanties en organisaties, waaronder de ministeries van Binnenlandse Zaken en Verkeer en Waterstaat, het Openbaar Ministerie, de politie en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten.

Op het Neude in Utrecht stonden honderden teruggevonden fietsen te wachten op hun eigenaar. Het motto van de campagne is: Hoeveel teruggevonden fietsen zijn er nodig om jou aangifte te laten doen? In de campagne wordt opgeroepen om de unieke kenmerken van je fiets te noteren en te bewaren en altijd aangifte te doen. Daarnaast wordt geadviseerd je fiets goed op slot te zetten en om geen gestolen tweedehandsfiets te kopen. Dat laatste kun je voorkomen door te kijken op www.fietsdiefstalregister.nl.

De opening werd opgeluisterd door de bekende fietsendief van de Fietsersbond, die kritisch keek naar het slot van de fiets van de minister. Voorafgaand aan de opening ondertekende Fietsersbond-directeur Hugo van der Steenhoven een convenant dat de deelnemende partijen overeenkwamen. Dat convenant verwijst naar een uitvoerig Plan van Aanpak tegen fietsdiefstal. Het integrale Plan van Aanpak bevat veel maatregelen die de Fietsersbond al een aantal jaren bepleit.

De Fietsersbond is blij met de campagne en het Plan van Aanpak. Hugo van der Steenhoven: "Als alle partijen hun steentje bijdragen, moet het lukken de vicieuze cirkel van fietsdiefstal nu te doorbreken." Bekend werd dat het aantal gestolen fietsen in Nederland in 2007 daalde tot onder de 700.000. We zijn er echter nog niet: juist in de laatste weken komen er uit verschillende steden berichten over stijging van fietsdiefstal door bendes die lopers gebruiken waarmee een aantal sloten eenvoudig opengemaakt kunnen worden.

De campagne tegen fietsdiefstal zal de komende maanden langskomen in een serie grotere steden in Nederland en op 30 september worden afgesloten in Amsterdam. Er is een speciale actiesite, www.fietsdiefstal.nl.

– getekend convenant Aanpak Fietsdiefstal (pdf, 293 kB)
– Plan van Aanpak Fietsdiefstal (word-doc, 196 kB)

Categorieën