Maximumsnelheid geen oplossing voor te smalle fietspaden

Een maximumsnelheid voor alle gebruikers van het fietspad is geen oplossing voor ontoereikende fietspaden. Dat zegt de Fietsersbond in reactie op een pleidooi van de Vereniging Nederlandse Gemeenten naar aanleiding van een advies van CROW-Fietsberaad. “Een maximumsnelheid is niet te handhaven en getuigt van een gebrekkige visie op de kansen van de fiets,” aldus adjunct-directeur Saskia Kluit.

VNG wil dat fietsers, snorfietsers en andere gebruikers van het fietspad om ongelukken te voorkomen voortaan maximaal 25 km per uur mogen rijden. Daarnaast pleit de vereniging voor een beperking van de breedte van voertuigen op het fietspad, waardoor bakfietsen, transportfietsen en driewielfietsen mogelijk de dupe kunnen worden. Kluit: “VNG en CROW-Fietsberaad willen hiermee de diversiteit op het fietspad beperken. Dat is een kortzichtig standpunt, want juist door die diversiteit is fietsen de laatste jaren nog populairder geworden. Een betere oplossing zou zijn om de breedte van de fietspaden in Nederland aan te passen aan de grote variëteit van fietsen en andere voertuigen die er gebruik van maken. Dit voorstel van VNG is geen oplossing maar symptoombestrijding.”

Handhaven

De Fietsersbond is ook sceptisch over de handhaving van een maximumsnelheid. Saskia Kluit noemt het een verkeerde besteding van middelen. “VNG signaleert zelf al dat handhaving een hele klus zal worden. Kentekens, snelheidsmeters, handhavers en voor je het weet staan er flitspalen langs het fietspad. Allemaal kostbare maatregelen waarvan het geld veel beter gestoken kan worden in bredere en betere fietspaden.”

 

Categorieën